Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure Italská vína

Platnost od 15.8. do 11.9.


Epikure Italská vína - strana 11










     

Epikure Italská vína - strana 11

TUSCANY Tuscany /it. Toscana Rozloha: 63 633 ha Toskánsko je srdcem italského vinohradnictví, které se za poslední generaci posunulo rychlým krokem dopředu. Je to domov nové vlny talentovaných vinařů a kreativních enologů a spolu s regionem Piemonte tvoří podstatné základy, na kterých je postavena reputace italských vín. Průkopníkem renesance toskánských vín je 600 let starý rod z Florencie, v jehož čele stojí Piero Antinori. Následovala řada dalších toskánských vinařství a nová vlna se přehnala celou oblastí Chianti – od Sieny přes Montalcino, Montepulciano, San Gimignano až k pobřeží u Livorna, až po oblast Maremma na jihu. Vinařství Toskánska proslavilo po celém světě kromě Chianti i Brunello di Montalcino, jehož pěstební oblast je z velké části identická s územím obce Montalcino, malého městečka na nejsevernějším výběžku, který dosahuje až do výšky 600 m n. m. a nalézá se mezi údolími řek Ombrone a Arbia. Toskánské DOCG: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti classico, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano. Velmi brzy se staly některé toskánské vinařské oblasti tak populárními, že bylo potřeba jejich jméno ochránit před padělateli a zneužíváním. Taková označení původu, jako je Carmignano z roku 1716, patří k nejstarším chráněným apelacím světa. Pěstované odrůdy bílé: Malvasia, Trebbiano. Pěstované odrůdy modré: Sangiovese (Jupiterova krev) Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo – Brunello, Prugnolo (Vino Nobile di Montepulciano) Morellino. Chianti DOCG Nejznámější italské víno, které se produkuje po celém středním Toskánsku. Hlavní odrůdou Chianti je Sangiovese, což je odvozeno z latinského názvu pro „Jupiterovu krev“. Je jednou z nejstarších odrůd pěstovanou Etrusky v této oblasti již od nepaměti. Tato odrůda má mnoho klonů a některé z nich, jako jsou Sangioveto, Sangiovese Grosso a Brunello, produkují ta nejkvalitnější vína Toskánska. Zbytek odrůd v kupáži Chianti tvoří Canaiolo, Trebbiano a do 10 % i Cabernet Sauvignon. Chianti se vyrábí ve dvou stylech: lehké Chianti pro brzkou spotřebu a Riserva, která musí zrát v dubových sudech alespoň tři roky, než se uvede do oběhu, a většinou potřebuje ještě další zrání v lahvi, než se dá konzumovat. Brunello di Montalcino DOCG slavné víno Toskánska z odrůdy Sangiovese Piccolo (syn. Brunello) pěstované v okolí Montalcina jižně od Sieny je považované za jedno z nejvýše ceněných a také nejdražších vín Itálie. Brunello di Montalcino vděčí za svůj vznik chemikovi a lékárníkovi jménem Clemente Santi, jenž v roce 1869 na světové výstavě v Paříži obdržel diplom za „výběrové červené víno (brunello) 1865“. Jeho dcera Caterina se provdala za florentského šlechtice, doktora Jacopa Biondiho, a jejich děti, Paolina a Ferruccio, poté na počest svého dědečka Clementa spojili příjmení obou rodů na Biondi-Santi. Mladý Ferrucio, jehož mnozí považují za „vynálezce“ moderního Brunella, pokračoval ve šlépějích svého dědečka, vystudoval enologii a na univerzitě v Padově získal doktorát. Zdědil rodinnou usedlost Il Greppo s přilehlými vinicemi na pokraji Montalcina, kde vyselektoval jen ty nejlepší klony odrůdy Sangiovese. Jednalo se exkluzivně o autochtonní Sangiovese Grosso, rovněž nazývané Brunello, což v místním dialektu znamená něco jako „krásně temný“. Svá vína vyráběl pouze z 100 % této odrůdy, která nechával vyzrávat přes deset let ve velkých dubových sudech zvaných „botte“. Dnes vyrábí Brunello di Montalcino přes 260 místních vinařství a poptávka stále ještě převyšuje místní produkci. italská vína cE1218_01-24.indd 11 11 8/1/12 5:07 PM