Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure Italská vína

Platnost od 15.8. do 11.9.


Epikure Italská vína - strana 3










     

Epikure Italská vína - strana 3

t PIEMONTE /it. Piemonte Rozloha: 57 487 ha a o, sia no) ta asia, Italsky piemonte doslova znamená úpatí hor a zahrnuje podhůří Alp, pohoří Langhe a Monferrato a četná údolí přítoků Pádu, nejdelší řeky v Itálii, v jejím horním povodí. Podnebí, které je ovlivněno severozápadním pásmem Alp a Apeninami, kdy v létě je velmi teplo a zimy jsou téměř kontinentálně chladné, velmi příznivě působí na pěstování révy vinné. Piemonte Zda přišla kultura pěstování révy vinné do tohoto regionu s řeckými, nebo etruskými přistěhovalci, není jasné, přesto by však určitou nápovědou mohla být dlouho uchovávaná tradice nechávat volně růst révu vinnou na stromech nebo vysokých kůlech – etruscco. Teprve ve 13. století zaznamenalo pěstování významnější rozkvět. V roce 1268 je zmiňován „Nebiol“, dnešní Nebbiolo, z čehož lze usuzovat, že se v tomto případě jedná o domácí odrůdu révy vinné, nejlépe přizpůsobenou zvláštním klimatickým poměrům. V roce 1758 město Alba schválilo zákon, který zakazoval dovoz a směšování vín z cizích vinařských oblastí a stanovil datum počátku vinobraní. V oblasti Piemonte se pěstují ze 70 % vína červená. Jednoznačně dominantní odrůdou je Nebbiolo a dále Barbera, Bonarda, Vespolina. Z bílých odrůd se zde pěstují Muscat, Cortese, Chardonnay. Nejvýznamnější apelace: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Asti DOCG, Gavi DOCG, Gavi di Gavi DOCG, Cortese di Gavi DOCG, Barbera d´Alba DOC, Ghemme DOC Nebbiolo ia) ia Nera co bino o, mí být edged. ášení. ušlechtilá odrůda, která je zdrojem nejen pro Barolo a Barbaresco, ale také pro DOCG Gattinara and Ghemme, DOC Carema, Lessona, Nebbiolo d’Alba, Boca, Bramaterra, Fara, Sizzano a další. Jméno odrůdy je odvozené od slova nebbia, což znamená mlha, a v údolí vinařských zón v oblasti Piemontu bývají mlhy velmi často. Barolo se také nazývá králem vína a vínem králů, nejdůležitější víno lisované z odrůdy Nebbiolo. Vznik věhlasného Barola je spojen s francouzským enologem Louisem Oudartem, který jako první na zámku markýzy Giulietty Fallettiové v Barolu vytvořil suché a trvanlivé víno podle vzoru Bordeaux s označením původu Barolo. Tradičně se Barolo vyrábělo dlouhým nakvášením ve velkých dřevěných sudech, kde poté leželo minimálně dva roky a ještě další dva roky zrálo v lahvích, než se uvádělo na trh (dnes je doba zrání v lahvi zkrácena na jeden rok). Avšak konzumenti si často stěžovali na drsné třísloviny, těkavé kyseliny a nedostatek ovocitosti. Dnes progresivní vinaři používají modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína k brzké konzumaci i k archivaci. Zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a kratší zrání, mnohdy i ve francouzských sudech typu barrique. Italské výrazy, s kterými se můžete setkat na etiketách vín: • Abbocato – polosuché až polosladké • Amabile – polosladké • Bianco – bílé • Classico – nejlepší polohy DOC zóny • Dolce – velmi sladké • Millesimato – šumivé víno s uvedením ročníku • Riserva, Riserva Speciale – vína s označením DOC, která zrála po určitou dobu v sudu a na lahvi, než byla uvedena do oběhu (speciale je ještě starší) • Rosato – růžové, rosé • Rosso – červené • Superiore – vína s označením DOC, která zpravidla mají vyšší procento alkoholu, ale mohou být také vyšší kvality (toto označení sice zákon zrušil, avšak někteří výrobci je stále používají) • Vigneto – vinice, také termín označující víno z jedné viniční trati • Uvaggio – cuvée z několika odrůd italská vína cE1218_01-24.indd 3 3 8/1/12 1:54 PM