Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 10










     

Sýry - strana 10

Francie Sýry A. O. C. Francie se chlubí mnoha sýry, které získaly pečeť chráněného označení původu (A. O. C.). Zde je seznam rozdělený podle druhu mléka: Sýry jsou významnou složkou naší výživy. Velké oblibě se těší především jako dezerty či chuťovky, časté uplatnění nalézají také jako přísady tepelně připravovaných a zapékaných pokrmů. Lze je konzumovat zasyrova bez složité přípravy, proto jsou ideální rychlou svačinou či občerstvením, a to kdekoliv. Mezi vyhlášené milovníky kvalitních sýrů patří Francouzi. Podávají je obvykle v doprovodu bílé bagety a kvalitního vína, jejichž kombinace vytváří dokonalou chuťovou harmonii. O francouzské vášni pro mléčné lahůdky vypovídá i skutečnost, že tamější „dezertní podnos“ se sýry povinně obsahuje nejméně čtyři druhy sýra: jeden dobře uleželý měkký sýr, jeden tvrdý, jeden plísňový a jeden čerstvý sýr. Konzumace začíná sýry jemné chuti a přechází v sýry výrazné, až silně aromatické. V úvahu se bere také stupeň zralosti. Sýry A. O. C. Francie Sýry z ovčího mléka Sýry z kozího mléka Ossau-Iraty Cabécou de Rocamadour Roquefort Chabichou du Poitou Brocciu Crottin de Chavignol Pouligny Saint-Pierre Rocamadour Picodon Sainte Maure de Touraine Banon Selles-sur-Cher Valençay Chevrotin Mâconnais Pélardon Sýry z kravského mléka Abondance Beaufort Bleu d´Auvergne Bleu des Causses Bleu de Gex ou de Haut-Jura Bleu du Vercors-Sassenage Brie de Melun Brie de Meaux Camembert de Normandie Cantal Chaource Comté Epoisses Fourmes d´Ambert et de Montbrison Laguiole Langres Livarot Maroilles Morbier Vacherin Mont d´Or Munster Neufchâtel Pont l´Evêque Reblochon Salers Saint-Nectaire Tomme des Bauges Sýr přijde do obchodu po dlouhém procesu zušlechťování, až když se plně rozvinou jeho chuťové vlastnosti. Musí být umístěn ve vhodném sklepě se stálou nízkou teplotou a vysokou vlhkostí – například měkké sýry s bílou plísní na povrchu, jako je Camembert, potřebují 95 % vlhkosti, tvrdé sýry 80 %, sýry z kozího mléka 75 %. Po uložení do sklepa sýr vyžaduje zvláštní péči. Některé je třeba omývat roztokem soli, piva nebo pálenky, jiné se poprašují dřevěným popelem, mnohé stačí jen otřít a obrátit. Některé zrají v chladu, jiné v teple. Pouze správná péče zajistí sýrům ideální intenzitu chuti a vůně, perfektní konzistenci a přitažlivý vzhled. Dosud dostalo známku kvality Appellation d’Origine contrôlée (kontrolované označení původu) 42 sýrů – nejstarším nositelem je Roquefort, který označení získal již v roce 1925. 10 sýry cE1219_01-11.indd 10 8/14/12 10:57 AM