Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 17










     

Sýry - strana 17

Morbier A. O. C. měkký krémový sýr, pikantní s chutí ořechů a ovoce bal.: 220 g cena za 220 g 90 94,108,19* Comté A. O. C. Comté je polotvrdý sýr z mléka krav, které se v letních měsících pasou na pastvinách v pohoří Jura. Protože na výrobu jediného obrovského kola sýra Comté o průměru 50 až 70 cm, které váží kolem 30 až 55 kg, bylo potřeba asi 500 litrů mléka, sdružovali se jurští hospodáři už od středověku do sýrařských sdružení. Ta byla provozovateli tzv. fruitières – družstevních sýráren. Tyto sýrárny existují dodnes a dodnes se v nich vyrábí sýr Comté stejným způsobem. Tradice výroby však sahá až do dob před naším letopočtem a byla oceněna mimo jiné i tím, že Comté dostal již v roce 1952 označení A. O. C. Sýr se vyrábí z nepasterovaného mléka montbéliarského skotu, které je velmi tučné. Poté, co se sýrová hmota vylisuje ve formě ze smrkového dřeva, umístí se do zracího sklepa, kde se pravidelně natírá nasyceným roztokem soli a obrací. Proces zrání trvá nejméně 90 dnů, častěji však 18 až 24 měsíců. Čím déle sýr zraje, tím má jemnější ovocnou chuť a výraznější aroma, které připomíná oříšky. Tvrdá kůra skrývá žluté těsto s výraznými oky velikosti třešně. Sýr se prodává s hnědou nebo zelenou stuhou, přičemž zelená je známkou excelentní kvality. Comté A. O. C. polotvrdý zrající sýr bal.: 150 g cena za 150 g 50,90 58,03* Emmental plátky bal.: 150 g cena za 150 g 90 59,68,29* /Savoie Tommette poloměkký sýr bal.: 450 g cena za 450 g 162,90 185,71* Raclette plátky bal.: 400 g cena za 400 g 129,90 148,09* Reblochon Reblochon je středně velký, plochý bochník polotvrdého sýra z horské oblasti Savojských Alp. Jeho jméno je odvozeno od francouzského slovesa „reblocher“, které by se dalo přeložit jako „znovu podojit“. Znamená to, že sýr se vyrábí výhradně z mléka pocházejícího z druhého dojení, a to krav plemen Abondance, Mortelie a Montbéliarde. Bochník z nepasterovaného mléka zraje 3 až 4 týdny při teplotě pod 16 °C a během zrání se omývá, solí a obrací, aby vznikla oranžovo-žlutá kůra. Ta může být pokryta bílou plísní. Krémovité těsto se 45% obsahem tuku má ovocnou chuť s nádechem lískových oříšků. Od roku 1976 nese označení A. O. C. Reblochon A. O. C. zrající sýr bal.: 450 g cena za 450 g 159,90 182,29* *cena s DPH cE1219_12-19.indd 17 sýry 17 15.8.12 17:58