Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 18










     

Sýry - strana 18

Francie /Auvergne & Causses Po Alpách a Pyrenejích je Auvergne nejvýše položenou oblastí Francie. Za svou výšku vděčí sopkám, samozřejmě již dávno vyhaslým. Většina zdejších staveb však má typickou černou barvu sopečných hornin a díky vulkanické činnosti je v Auvergne mnoho pramenů, z nichž se čerpá minerální voda. Sopečná půda, bohatá na hořčík a draslík, zároveň vytváří charakteristickou chuť místní zeleniny, luštěnin i sýrů. Zdejší sýrařská oblast je jednou z nejslavnějších vůbec. Začíná v Aveyronu v oblasti Causses, která je součástí Auvergne, a pokračuje směrem na sever přes Massif Central (Francouzské středohoří). Fourme d´Ambert A. O. C. polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní bal.: cca 2,2 kg cena za 1 kg 239,90 273,49* Auvergne se pyšní horskými pastvinami, na nichž dodnes rostou hořce, lékořice, arnika či lomikameny. Právě na nich se pasou odolná plemena aubrackého a salerského skotu, který má velmi tučné mléko. To se zpracovává přímo na pastvinách, a protože z hor je na trh daleko, jsou zdejší sýry vhodné k dlouhému skladování. V oblasti se vyrábí celkem 6 sýrů s označením A. O. C. Causses leží na jižním okraji Massif Central. Je to oblast čtyř divokých vápencových plošin oddělených úzkými soutěskami, jimiž protékají řeky. Na těchto náhorních plošinách se nedalo téměř nic pěstovat, a proto se zdejší obyvatelé věnovali pastevectví. Vznikl tu nedostižný roquefort z nepasterovaného ovčího mléka, ale i další sýrové lahůdky, například Bleu des Causses. Bleu d´Auvergne A. O. C. polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní bal.: 125 g cena za 125 g 33,90 38,65* Roquefort Le Petit Saint-Nectaire A. O. C. měkký sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 600 g cena za 600 g 169,90 193,69* Margalet Papillon měkký sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 150 g cena za 150 g 99,90 113,89* považovaný za krále sýrů je nejproslulejším sýrem s modrou plísní na světě. Svou pověst si vysloužil díky jedinečné chuti, v níž se kombinuje nasládlost ovčího mléka s ostrou plísňovou houbovou příchutí. Vyrábí se podle prastaré receptury, už v roce 79 našeho letopočtu se o něm ve svých spisech zmiňuje římský literát Plinius starší. Jako vůbec první francouzský sýr získal v roce 1925 ochrannou známku A. O. C. Pravý roquefort se vyrábí výhradně z nepasterovaného tučného ovčího mléka a zraje v jeskyních v pohoří Combalou poblíž města Roquefort-sur-Soulzon, po němž nese jméno. Vlhké prostředí jeskyní je nasyceno výtrusy plísně Penicillium roqueforti, která se nachází pouze na tomto jediném místě na světě. Díky plísni začne sýr asi po 6 týdnech pobytu „plesnivět“ – zrání v jeskyni trvá minimálně 4 měsíce. Zralý roquefort je uvnitř krémový, hustý a bílý, kůra by měla být leskle bílá, někdy může být zbarvená lehce dooranžova. Sýr se prodává ve tvaru válce, nejčastěji 10 cm vysokého a vážícího mezi 2,5 až 3 kg. Roquefort Vernières A. O. C. polotvrdý sýr s vnitřní plísní bal.: 600 g cena za 600 g 298,90 340,75* Saint Agur polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní bal.: 125 g cena za 125 g 89,50 102,03* 18 sýry cE1219_12-19.indd 18 *cena s DPH 15.8.12 12:55