Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 3










     

Sýry - strana 3

GORGONZOLA FONTINA Itálie ASIAGO /sýrařská země GRANA PADANO Itálie patří mezi nejstarší sýrařské země v Evropě. Sýr se po pojídal už ve starém Římě, kde patřil mezi základní potra potraviny. Vyráběly se různé druhy sýra a k jejich výrobě se vě většinou používalo kozí a ovčí mléko, na srážení fíková šť šťáva. Později je začali vyrábět pomocí syřidla, které získá získávali z telecích žaludků. PROVOLONE PICCANTE TALEGGIO Itálie jako jedna z prvních zemí začala ručit za kvalitu svých výr výrobků a chránit jejich název a původ. První dekret, který se týkal sýra, byl vydán v roce 1925 a zákon o ochraně k kontrolovaného původu – D.O.C. – byl vydán v roce 1951. Dnes se v Itálii vyrábí více než 400 druhů sýrů, z toho větD ši šina v malých rodinných podnicích. Dnes je EU uznáváno 30 druhů sýrů, které vlastní ochrannou známku D.O.P. (D (Denominazione d´Origine Protetta). Prvním sýrem, který zís získal D.O.P. v Itálii, byla Gorgonzola. MOZZARELLA DI BUFALA PROTETT NOMINAZI DE NE DOC nebo DOP? V posledních letech má stále více italských sýrů E D'ORIG I ON ochrannou známku DOP místo dříve používaného DOC. Zkratku DOP, Denominazione d´origine protetta (chráněné označení původu), propůjčuje Evropská unie. Všechny italské sýry označené DOC jsou uznané rovněž jako DOP. DOC je stále platné označení. • PARMIGIANO REGGIANO A PECORINO ROMANO Co znamená u sýrů přívlastek DOC? C Z Zkr Zkratka DOC znamená Denominazione di origine controllata a a oz a označuje sýry s kontrolovaným původem. Hodnotné druhy sýrů sýrů jsou tak chráněny před napodobeninami horší kvality. Aby m moh mohl být sýr označen přívlastkem DOC, musí být nejen vyrobev  ný v dané oblasti, ale také splňovat určité postupy výroby. • Mascarpone Mascarpone je měkký, čerstvý, snadno roztíratelný sýr vyráběný ze smetany. Smetana používaná k jeho výrobě obsahuje cca 30 % tuku a zahřívá se na 75–90 °C. K následnému okyselení se používá kyselina citronová. Mascarpone má bělavou až slámově žlutou barvu a jemnou smetanovou chuť. Mascarpone je základní složkou při přípravě nejznámějšího italského dezertu – tiramisu. Lze ho také použít při přípravě sladkých či slaných jídel, omáček a těstovin. Ricotta bal.: 250 g cena za 250 g 24,90 28,39* Mascarpone bal.: 250 g cena za 250 g Mandara Ricotta di Bufala 54,90 62,59* bal.: 250 g cena za 250 g 35,90 40,93* *cena s DPH cE1219_01-11.indd 3 sýry 3 8/15/12 5:57 PM