Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 4










     

Sýry - strana 4

• NOMINAZI DE A • /Piemont PROTETT Itálie E D'ORIG I NE ON Gorgonzola Eccellenza bal.: 150 g cena za 150 g 38,90 44,35* „Zemi na úpatí hor“, jak zní překlad tohoto názvu, je nejlepší navštívit na podzim, kdy listí na stromech mění svou barvu. Právě v tuto dobu se můžete rozhlédnout v lesích po lanýžích či jiných vzácných houbách, sbírat ořechy, jít na lov nebo třeba jen obdivovat u obchodníků výběr čerstvé zvěřiny. Piemontská kuchyně používá prvotřídní a velmi aromatické přísady. Základem jejích specialit jsou lanýže, česnek, zvěřina, křehká zelenina, ale také rýže a sýry. Za zmínku určitě stojí speciality jako piemontská syrová zelenina s kořeněným dipem ze sardelí zvaná bagna caoda, rýžové pokrmy jako risotto my alla piemontese či paniscia di Novara, zapomenout nesmínout me ani na světoznámé sýry, námé jako jsou gorgonzola nebo zola castelmagno. Gorgonzola & Mascarpone bal.: 150 g cena za 150 g 55,90 63,73* Gorgonzola Gorgonzola patří mezi nejznámější italské vývozní artikly. Najdeme ji na pultech v celém západním světě. Jako mnoho jiných druhů sýra se i Gorgonzola pyšní označením DOC. Smí pocházet z provincií, které leží zčásti v Lombardii a zčásti v Piemontu: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Milán, Novara, Pavia a Vercelli. V současnosti sidlí většina výrobců gorgonzoly v piemontské Novaře. Gorgonzola je plnotučný sýr z kravského mléka, s obsahem 48% tuku v sušině. Zatímco dříve se vyráběla z nepasterovaného mléka, dnes se z hygienických důvodů vyrábí z mléka pasterovaného, do kterého se přidávají fermentační prostředky a spory ušlechtilé plísně (Penicillium glaucum). Gorgonzola zraje po dobu 2 až 3 měsíců v přírodních skalních jeskyních s kontrolovanou teplotou a v odpovídajících skladovacích prostorách. Může být podávána s kouskem chleba a silným červeným vínem, ale její uplatnění nalezneme i v kuchyni při přípravě rizota, omáček či náplní. Testun al Barolo, Testun di Pecora, Testun di Capra tvrdý zrající sýr z kravského, ovčího a kozího mléka bal.: 140 g, 150 g cena za 1 bal. 109,90 125,29* /Toscana Gorgonzola bal.: cca 1,5 kg cena 1 kg 179,90 205,09* Mírné kopce, olivové háje a tiché hory. Právě tato slova nejlépe popisují tamní krajinu. Jídelníček tu ovládají především luštěniny, zelenina, chléb, sýr a čerstvé ovoce. Chléb se tu záměrně peče ěrně bez soli, aby jako neutrální příloha vedle něj vynikly báječné uzeniny a pikantní pecorino. o. NOMINAZI DE • cE1219_01-11.indd 4 • sýry E D'ORIG I A 4 ON PROTETT Pecorino neboli Cacio, jak mu zde říkají, nechybí v žádné spíži. Pecorino se vyrábí od prosince do srpna. Plnotučné ovčí mléko se nejdříve vysráží syřidlem z enzymů z telecích žaludků a po půl hodině se sýřenina vymačká. Před naplněním hmoty do forem se nechává zrát na teplém místě. Mladý sýr je potřeba každý den ručně solit a obracet, aby se vytvořila kůra. Výběr Pecorina je tak velký, že v toskánské kuchyni ani jiný sýr nepotřebují. Jako zcela mladý sýr přichází do prodeje po dvou až čtyřech týdnech zrání, středně zralé je pecorino po dvou měsících zrání. Vyzrálé pecorino, které může při strouhání nahradit parmazán, musí zrát po dobu šesti měsíců, ale klidně i déle. NE Pecorino Pecorino Romano bal.: 200 g cena za 200 g 69,90 79,69* *cena s DPH 8/15/12 12:56 PM