Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 29.8. do 25.9.


Sýry - strana 5










     

Sýry - strana 5

Taleggio Itálie Sýr s označením DOC od roku 1988. Má typickou hnědou kůru se snadno se tvořící plísní. Pod kůrkou je těsto měkké a slámově žluté, uvnitř sýra potom kompaktní, bělavé a křehké. Na jeho výrobu se používá kravské mléko. Vytvoření sýřeniny trvá 18 hodin a Taleggio zraje nejméně 1 měsíc. Zpočátku je jeho chuť jemná, lehce nakyslá, ve stáří přechází v chuť spíše ostrou. E D'ORIG I PROTETT A • NOMINAZI DE Ačkoliv podle zlých jazyků Lombardie a zejména uspěchaný Milán příliš nepřispěly k italským kulinářským specialitám, jelikož tu lidé raději pracovali, než aby si udělali čas na vydatné jídlo a sklenku dobrého vína, i zde je možné najít několik specialit. Například rýži tu mají všichni rádi. Dokonce natolik, že kypré rizoto tu vytlačilo těstovinové pokrmy do druhé řady. Za pravý lombardský pokrm se dá považovat rizoto a ossobuco (přes morkovou kost přeseknuté plátky telecí kližky). V Lombardii je zvykem ukončit jídlo vždy kouskem sýra, nejčastěji to bývá robiola a grana padano. NE ON /Lombardie • Taleggio polotvrdý sýr s intenzivní kořeněnou chutí bal.: 250 g cena za 250 g 83,90 95,65* NOVINKA! Stracchino bal.: 125 g cena za 125 g 54,90 62,59* Stracchino neboli crescenza Označení stracchino naznačuje, jak se původně získávalo mléko na výrobu tohotu sýra. Zpracovávalo se výlučně mléko krav oslabených po sehnání z pastvin, vacche stracche, přičemž stracco je výraz pro vyčerpaný. Stracchino je sýr s typickou čtyřhrannou podobou, vyrobený z plnotučného kravského mléka. Je měkký, tučný a smetanový, s perlově bílou barvu. Má výjímečnou jemnou chuť. Provolone Valpadana NOVINKA! Provolone Valpadana patří mezi sýry pasta filata a prochází tak podobným výrobním procesem jako mozzarella. Sýřenina se zahřívá, až se začíná tavit a táhnout vlákno. Vlákna (odtud název pasta filata) se namotávají na sebe, čímž sýr získá kulatý tvar. Čerstvý sýr se namáčí do láku a poté zraje zavěšený na šňůře. Zrání trvá přibližně jeden rok. Kůra se chrání voskovou nebo parafinovou vrstvou před osycháním. Chuť může přecházet od máslově jemné (Provolone dolce) až po velmi pikantní (Provolone piccante). Tris Formaggi Lombardi trio sýrů z oblasti Lombardie bal.: 275 g cena za 275 g 139,90 159,49* Provolone dolce polotvrdý zrající sýr bal.: 250 g cena za 250 g Provolone Provoletta 59,90 68,29* bal.: cca 800 g cena za 1 kg Provolone piccante polotvrdý pikantní zrající sýr o 199,90 227,89* bal.: 250 g cena za 250 g 59,90 68,29* *cena s DPH cE1219_01-11.indd 5 sýry 5 8/15/12 12:57 PM