Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 12.9. do 25.9.


Čerstvé potraviny - strana 4










     

Čerstvé potraviny - strana 4

Jaké „tuňáky“ naleznete v MAKRO Tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) cares) 1500 1200 tuny (tis.) y (tis ) • vyskytuje se především v pelagických tropických ých a subtropických hlubokých vodách • mohou dorůstat až do velikosti 140 kg • prodává se především ve formě „loins“ (filetů) • nejčastější úprava je sashimi (syrový), pečení a grilování • aby nedocházelo k neudržitelnému snižování stavů tuňáka žlutoploutvého, tak jak tomu bylo u tuňáka obecného, jeho výlovy se přísně kontrolují. Jednou z organizací, která kontrolu zajišťuje, je Friends of the Sea. V MAKRO najdete tuňáky žlutoploutvé pouze s tímto označením: 900 600 300 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 rok Tuňák Bonito (Katsuwonus pelamis) Tuňák křídlatý • vyskytuje se především v teplých a tropických oblastech • znám pod názvem Skipjack • mohou dorůstat až do váhy 10 kg, nejběžnější je váha 0,5–1 kg • prodává se především jako celá ryba • struktura masa je mezi tuňákem a makrelou • nejlépe se hodí na grilování nebo pečení vcelku (Thunnus alalunga) • vyskytuje se ve všech tropických oblastech a Středozemním moři • je nazýván také jako tuňák albacore • mohou dorůstat až do velikosti 45 kg • prodává se především jako celá ryba • po vyfiletování je nejčastější úprava grilování a pečení 250 2500 100 50 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 rok Tuňáci jsou často zařazováni do  společné čeledi makrelovitých (Scombridae). Tuňáci jsou rozšíření ve všech mořích. Při hledání potravy zdolávají značné vzdálenosti. Aby maso moc nevyschlo, je potřeba dbát na předepsanou dobu tepelné úpravy. Steak z tuňáka bývá často uprostřed syrový – tzv. „trikolora“. Velmi oblíbená je úprava sashimi – plátky syrového masa. Tuňák malý zdroj grafů: www.fao.org (Euthynnus alletteratus) • vyskytuje se především v teplých a tropických oblastech Atlantiku a Středozemního moře • je nazýván také jako falešný tuňák žlutoploutvý • mohou dorůstat až do  velikosti 18 kg • prodává se především jako celá ryba • po vyfiletování je nejčastější úprava grilování a pečení Tuňák obecný – bluefin (Thunnus thynnus) 4 cF1220_01-16.indd 4 40 35 30 25 20 15 10 5 0 2000 tuny (tis.) 150 tuny (tis.) tuny (tis.) 200 1500 1000 500 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 rok 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 rok • vyskytuje se v severním Atlantiku od Norska až po Azorské ostrovy a v severním Tichomoří • dříve nejoblíbenější tuňák je dnes na pokraji vyhubení a jeho stavy se neudržitelně snižují • ač výlovy stále probíhají – v omezeném množství, MAKRO prodej tohoto tuňáka nepodporuje Školení HACCP pro zákazníky MAKRO 28.8.12 17:31 T