Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 26.9. do 9.10.


Čerstvé potraviny - strana 11










     

Čerstvé potraviny - strana 11

Pečené holoubě s nádivkou a smetanovým kadeřávkem Suroviny na 10 porcí: Název položky Holoubě Máslo Sůl Rohlík (bílé pečivo) Máslo Mléko polotučné 1,5 % Vejce 3 ks Horeca Select petržel hladkolistá Horeca Select muškátový oříšek Sůl Směs hřibů čerstvé Kadeřavá kapusta (mladá) Šalotka Máslo Smetana ke šlehání 31 % Sůl Česnek Červené víno – Naturvini – Cabernet Sauvignon Sušená slanina Kuřecí demi-glace Cena za jednu porci** : Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) 3750 g 1 762,13 Kč 80 g 6,56 Kč 4 g 0,02 Kč 500 g 19,30 Kč 50 g 4,10 Kč 100 g 0,95 Kč 150 g 8,25 Kč 30 g 0,60 Kč 0,5 g 0,35 Kč 7 g 0,03 Kč 250 g 84,31 Kč 800 g 10,32 Kč 100 g 2,99 Kč 70 g 5,74 Kč 200 g 11,78 Kč 5 g 0,02 Kč 8 g 0,14 Kč 300 g 39,96 Kč 120 g 300 g 35,39 Kč 15,00 Kč 200,79 Kč Obtížnost: 75 min • Příprava nádivky: Bílé pečivo nakrájíme na větší kostky, na ně nastrouháme trochu studeného másla a následně rozpečeme v troubě na 150 °C téměř do vysušení. Poté necháme vychladnout. Opranou hladkolistou petržel otrháme od stonků, listy překrájíme na hrubé nudličky a přidáme k pečivu. Pečivo lehce zvlhčíme mlékem. Hříbky očistíme od nečistot, nakrájíme na hrubé kusy a orestujeme je dozlatova na másle, přidáme oloupanou, na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme vše doměkka. Poté necháme zchladnout a téměř vychladlé přidáme k nakrájenému pečivu. Žloutky vyšleháme do pěny s máslem, ochutíme muškátovým oříškem a vmícháme do směsi. Osolené vaječné bílky vyšleháme v pevný sníh, který smícháme s ostatními surovinami v lehkou hmotu. Částí směsi naplníme holoubata. Zbylou nádivku vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme ji při teplotě 180 °C do zatuhnutí. Po upečení ji nakrájíme na jednotlivé díly. • Příprava holoubat: Očištěná, omytá holoubata vykostíme tunelovým způsobem od hřbetu a hrudního koše, tak abychom nepoškodili kůži holoubat. Pak je lehce osolíme zevnitř a pomocí sáčku naplníme dutinu břišní připravenou nádivkou. Provázkem zdrezírujeme (svážeme) k sobě klouby nohou a přitáhneme je k tělu holouběte. Nadívaná holoubátka zavakuujeme a vaříme je při teplotě 68 °C po dobu jedné hodiny. Poté šokově zchladíme. Při objednávce holoubě zregenerujeme ve vakuu tak, aby bylo prohřáté na 65 °C, poté rozbalíme, osušíme utěrkou, osolíme a opečeme v připravené pánvi na oleji do zlatavé, křupavé kůrky. Jakmile je holoubě zlatavé, zpěníme v pánvi máslo, holoubě jím několikrát přelijeme a ihned celé servírujeme. Pánev si ponecháme na přípravu šťávy. • Příprava kadeřávku: Kadeřávek pečlivě umyjeme ve studené, několikrát měněné vodě. Je dobré nechat ho namočený ve slané vodě. Znovu propláchneme a odstraníme tak i ty nejmenší mušky, které se mohou vyskytovat v záhybech kadeřávku. Z omytých listů kadeřávku vykrojíme středový řapík, který je velmi tuhý. Listy překrájíme na nudle asi 1 cm široké a krátce je spaříme v osolené vodě, aby změkly. Oloupanou šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle spolu s česnekem krájeným na plátky. Zalijeme vše smetanou, ochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a zredukujeme. Do zredukované smetany vložíme spařený kadeřávek, prohřejeme jej, ještě jednou zjemníme trochou másla a ihned servírujeme. • Příprava šťávy: Na pánvi, kde jsme opékali holoubě, orestujeme trochu sušené slaniny, slijeme přebytečný tuk a zastříkneme pánev kvalitním kořeněným plným červeným vínem, přidáme drůbeží demi-glace, lehce zredukujeme a zjemníme nakonec kostičkami vychlazeného másla. Tím šťávu lehce zahustíme a zároveň zjemníme. Šťávu už jen přecedíme a nevaříme. • Servírování: Na nahřátý talíř rozložíme smetanový kadeřávek, na něj položíme nadívané, čerstvě opečené holoubě. Z boku přiložíme kousek hříbkové nádivky. Hotový pokrm podlijeme jemnou šťávou z pečených holoubat. Tipy kuchaře: P t Stád ík Petr Stádník šéfkuchař MAKRO CZ 469,90 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static 535,69 cF1221_09-16.indd 11 1. Holoubata jsou při klasickém pečení velice suchá, proto je raději připravuji při nízké teplotě, aby se bílkoviny zatáhly, a teprve poté docílím křupavé kůrky dopečením „na kůži“. Maso zůstane šťavnaté. 2. Budete-li holoubě péci bez vykoštění, doporučuji je neplnit a nádivku raději připravit odděleně, uhlídáte si tak lépe propečenost masa. 3. Kadeřávek se v restauracích už moc nepoužívá a přitom je to levná zelenina, která, když se šikovně připraví, tak chutná stejně dobře jako ostatní druhy kapusty. Holoubě původ: Francie bal.: cca 400 g cena za 1 kg Hřib smrkový 399,90 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static čerstvý 455,89 bal.: koš 400 g cena za 400 g Smetana ke šlehání 31 % 58,90 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static 67,15 bal.: 4× 1 l, cena za 1 l další akční ceny také na: Smetana 12 %, bal.: 4× 1 l, Smetana Profesionál, bal.: 1 l archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. velkoobchodním n archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Pracovní postup: 11 12.9.12 18:43