Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 26.9. do 9.10.


Potraviny - strana 14










     

Potraviny - strana 14

Dýňová polévka D ýně neboli tykve pocházejí z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky a v obchodech se objevují od srpna do konce října – desítky různých druhů se liší především barvou a sílou slupky. Pro vaření se nejlépe hodí dýně máslová či muškátová, velmi vyhledávaná je také odrůda Hokkaido. Při nákupu vybírejte plody s tvrdou, matnou a nepoškozenou slupkou. Důležitým poznávacím znamením je i zdřevnatělá stopka s drobnými prasklinkami. Pokud dýně uskladníte v suchu a chladu, vydrží vám až čtyři měsíce. Chcete-li, aby plod dozrál, nechte ho odpočívat v pokojové teplotě. Dýně se hodí do mnoha různých pokrmů, ale nejčastěji se z nich připravují polévky, pyré či koláče. V kuchyni je tato plodina vítána také díky obsahu zdraví prospěšných látek. Dýně představují optimální kombinaci minerálů a vitaminů a při pravidelné konzumaci pomáhají posilovat imunitní systém. Mimo jiné mají pozitivní účinky na trávicí ústrojí a odvodnění organismu. Velmi cenná jsou také tykvová semínka, která obsahují téměř všechny důležité stopové prvky a jsou plná přírodních omlazovacích látek. Můžete je jíst samostatně, hodí se však i k dozdobení pokrmů. 14 NAVZDORY PŮVABNÝM BOUBELATÝM TVARŮM NESLOUŽÍ DÝNĚ POUZE JAKO DEKORACE. OBLÍBENÁ PODZIMNÍ PLODINA JE VELMI VŠESTRANNÁ INGREDIENCE, Z NÍŽ PŘIPRAVÍTE CELOU ŘÁDKU CHUTNÝCH POKRMŮ. Polévka z pečené dýně INGREDIENCE ◗ 400 g máslové dýně ◗ 120 g bílé cibule ◗ 1,5 g čerstvé chilli papričky ◗ 0,15 l extra panenského olivového oleje ◗ 0,35 l zeleninového vývaru ◗ 80 g másla ◗ 50 g pórk u ◗ 100 g brambor ◗ 1 g bobkového listu ◗ 20 g třtin ového cukru ◗ 8 g petržele ◗ 9 g česneku ◗ 4 g mořské soli ◗ 40 g crème fraîche ◗ 12 g dýňové ho oleje Oloupanou dýni, cibuli, brambory , česnek, pórek a chilli papričku nakrájíme na plát ky a promícháme spolu s olivovým olejem. Připravenou zeleninu vložíme do zapékací mísy a celou ji zakryjem e alobalem – tento „trik“ nám pomůže zachovat v pokrmu maximum aromatických látek. Směs pečeme úplně doměkka v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečenou zeleninu rozmixujeme dohladka, přelijeme ji do kastrůlku a konzistenci upravíme předem připraveným zeleninovým vývarem . Osolíme a lehce povaříme. Těsně před servírová ním rozmixujeme s vychlazenými kostičkami másla, které směs zjemní a dodají jí finální chuť. Poté polé vku ihned naléváme do nahřátých talířů, ozdobíme ji lžičk ou crème fraîche, snítkou petrželky a na závěr pok apeme dýňovým olejem. Výbornou chuť dodají také pečená dýňová semínka. Slevy na pohonné hmoty pro registrované zákazníky po předložení zákaznické karty cS1221_13-19.indd 14 www.makro.cz 11.9.12 11:57