Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ovoce, zelenina, uzeniny

Platnost od 10.10. do 23.10.


Ovoce, zelenina, uzeniny - strana 14










     

Ovoce, zelenina, uzeniny - strana 14

Kozí mléko & spol. K ozy patří mezi první domestikovaná zvířata – pro mléko, maso, srst i kůži se chovají tisíce let a pozitivní účinky kozího mléka byly známé již starým Římanům. Dnes jejich přesvědčení potvrzují vědecké studie, podle nichž kozí mléko pomáhá odbourávat stres, zmírňuje migrény a díky protizánětlivým účinkům je úspěšné také v boji s revmatickými bolestmi. Kozí mléko se zpracovává převážně na sýry. Jejich výroba byla poprvé zahájena v oblasti východního Středomoří, odkud se postupně rozšířila do Španělska a Francie. Dnes patří kozí sýry mezi osvědčené lahůdky a jejich obliba roste i v Česku. Kromě renomovaných výrobců se „kozí produkce“ stává doménou malých farem, které se zaměřují především na unikátní regionální chutě. Výroba kozího sýra není příliš náročná. Mléko se po nadojení pasteruje zahřátím na vyšší teplotu, čímž jsou zničeny všechny nežádoucí zárodky. Takto upravená tekutina se vysráží pomocí sýřeniny na tužší hmotu, která se dále ochucuje a upravuje podle druhu sýra. ŠIROKÁ NABÍDKA Kozí sýry se prodávají v mnoha variantách. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle vyrobené výhradně z kozího mléka a na rozdíl od zralejších variant je neprovází téměř žádný odér. Hodí se například do zeleninových salátů, vynikající jsou také zapečené se zeleninou, masem nebo houbami. Čerstvé produkty s pomazánkovou konzistencí 14 MAKROMÁNIE – skvělé produkty – www.makromanie.cz cS1222_01-16.indd 14 LIDOVÉ RČENÍ „JE MLSNÝ JAKO KOZA“ NEVZNIKLO NÁHODOU. Z POVĚSTNÉ VYBÍRAVOSTI TOHOTO ZVÍŘETE MOHOU TĚŽIT TI, KTEŘÍ OBOHATÍ SVŮJ JÍDELNÍČEK O KOZÍ MLÉKO ČI PRODUKTY Z NĚJ VYROBENÉ. Zdraví na dosah Kozí mléko je zdraví přínosný nápoj, který tělu dodává vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor. Je cenným zdrojem bílkovin a nechybějí mu ani vitaminy A, D, E, K, vitamin B12 a kyselina listová. Obzvláště vhodné je pro osoby, které špatně tráví kravské mléko – vyšší tolerance a menší riziko alergií je dané podobností mateřskému mléku. Chcete-li pročistit střeva a podpořit tvorbu střevní mikroflóry, nebojte se ani pravidelné konzumace kozí syrovátky, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. jsou ideální k pečivu a posloužit mohou také jako dip ke slaným tyčinkám či krekrům. Polotvrdé a tvrdé kozí sýry často obsahují podíl kravského nebo ovčího mléka. Díky své intenzivní chuti a vůni se podávají samostatně – obvykle jako doprovod ke kvalitním vínům. Sýry však nejsou jediným potěšením, které chov koz přináší. Do svého jídelníčku můžete zařadit i kozí máslo, tvaroh, jogurty, jogurtová mléka či kefíry. www.makro.cz 25.9.12 11:50