Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé maso, mléko

Platnost od 10.10. do 23.10.


Čerstvé maso, mléko - strana 2










     

Čerstvé maso, mléko - strana 2

Výlovy sladkovodních ryb Historie rybníkářství V Česku, respektive na českém území, má rybníkářství dlouholetou tradici, která sahá až do 12. století, kdy byl v roce 1115 založen nejstarší doložený rybník na území Čech. V oblasti Třeboňské pánve se začaly zakládat rybníky za vlády Jana Lucemburského a následně i Karla IV., kdy vznikl nejstarší jihočeský rybník Dvořiště. V současnosti je hlavní úsilí vynakládáno na odbahnění rybničních soustav a na zpevnění hrází, které byly během velkých povodní poničeny. V Česku se celkem nachází okolo 21 000 rybníků. Kapr a jeho dominance • rozhodující rybou při výlovech je český kapr, který platí za vysoce kvalitní rybu jak na tuzemském, tak na zahraničním trhu • kapři se prodávají převážně ve stáří 3–4 roky a s váhou 2,5–3 kg. Jejich spotřeba každoročně stoupá Tradiční rozdělení velikostí: Kapr I. třídy – do 2,5 kg/ks Kapr výběr – nad 2,5 kg/ks Tradiční výlovy • výlovy sladkovodních ryb v Čechách probíhají každoročně na jaře a na podzim • kromě kapra se vylovují převážně amuři, candáti, líni, pstruzi, siveni, sumci, štiky a tolstolobiti či úhoři Jak nafiletovat kapra? 1) Nejdříve rybu zbavíme šupin a za žábrami odřízneme hlavu. 2) Filetovat začínáme podél páteře. Postupně maso ostrým nožem oddělíme od žeberních kostí. 3) Hotové filety můžeme hustě prořezat, abychom rozřízli malé kosti. Při tepelné úpravě následně změknou a mohou se konzumovat. Lysec nebo šupináč? Jaký je mezi nimi rozdíl? l Stavbou těla i výtěžností (tedy procentuálním podílem masa) jsou obě formy kapra totožné. Jediný rozdíl je v tloušťce kůže. Lysec, který má šupiny pouze u hlavy, hřbetní í ploutve a částečně po stranách, má kůži silnější a pevnější – kůže se lépe stahuje a je vhodnější např. k marinování. Šupináč s tělem pokrytým šupinami má po odstranění šupin kůži jemnou, která je vhodnější na tepelnou úpravu, hůře se však stahuje. nou archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH PRODUKT ČESKÉHO RYBOLOVU Kapr celý Siven celý Sumec celý lat.: Cyprinus carpio vel.: 1,7–2,5 kg/ks původ: Česká republika cena za 1 kg lat.: Salvelinus fontinalis vel.: 180–280 g/ks původ: Česká republika cena za 1 kg lat.: Sirulus glanis vel.: 800–1200 g/ks původ: Česká republika cena za 1 kg 00 115, 131,10* 00 149, 169,86* 00 259, 295,26* VÁNOCE S VAŠÍ MAKRO KARTOU 2 PARTNER PROFESIONÁLŮ cF1222_01-16.indd 2 26.9.12 14:29