Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - zvěřina

Platnost od 24.10. do 21.11.


Epikure - zvěřina - strana 4










     

Epikure - zvěřina - strana 4

Zvěřina na talíři Zvěř pernatá je vhodná ke konzumaci již po jednom dni. Zvěř srstnatá musí vyzrát. Může zrát v teplotě 0–7 °C maximálně 7 dní, při teplotě 0–1 °C maximálně 15 dní, nejlépe v kůži. Chuť a vůně zvěřiny je závislá na potravě, kterou se zvěř živí. Jinak např. chutná srnčí maso na jaře, kdy se zvěř živí bylinkami a květy, a jinak na podzim, kdy jsou hlavním zdrojem obživy bukvice, žaludy a jedlé houby. Chuť a barvu zvěřinového masa vysoce ovlivňuje také způsob, jakým byla zabita. Pokud je zvěř vystavena vysokému stresu a utrpí při lovu šok, pak je její maso tmavší, tuhé a suché. Typická příchuť zvěřiny je výrazně ovlivněna dobou vyvrhnutí. Pokud je vše v pořádku, zvěřina by měla mít normální zabarvení (ani černé, ani příliš světlé), textura svaloviny není měkká, ale pevná. Zvěřinové maso je libové, zdravé, s vysokým obsahem živin a nenasycených mastných kyselin a omega-3 kyselin, které mají velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Za nejhodnotnější části zvěřiny se obvykle považují hřbet, kýta a plec. Hřbet se nejčastěji používá k pečení vcelku nebo ho lze jako medailonky smažit na pánvi. Části z kýty jsou vhodné k dušení a z kýty a plece lze připravit výborné ragú. Z vnitřností se často připravují oblíbené paštiky a teriny. Zvěřina je velmi zdravé maso. Některé části jsou sušší, a je tedy na místě je před pečením prošpikovat. Pokud připravujeme zvěřinu klasickým způsobem, používáme celou řadu aromatických koření a bylin: jalovec, bobkový list, hřebíček, nové koření a pepř. U pernaté zvěře můžeme použít rozmarýn či tymián. Často je zvěřina připravována na červeném víně či s typickou šípkovou omáčkou. Spotřeba zvěřiny v ČR Rok MRAŽENÉ GoodVenison VÝBORNÁ ZVĚŘINA Jelení ragú původ: Česká republika – lovená zvěř vakuově baleno cena za 1 kg Spotřeba na hlavu v kg/rok 2001 0,3 2008 0,9 2009 0,7 139,90 159,49* 4 zvěřina cE1223_01-07.indd 4 *cena s DPH 10/10/12 2:59 PM