Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Jídlo, potraviny

Platnost od 24.10. do 7.11.


Jídlo, potraviny - strana 14










     

Jídlo, potraviny - strana 14

Vinná klobása JEMNÉ VINNÉ KLOBÁSY PATŘÍ MEZI TRADIČNÍ ČESKÉ UZENINY A V NĚKTERÝCH RODINÁCH DOKONCE TVOŘÍ SOUČÁST VÁNOČNÍHO MENU. TUZEMSKÝ JÍDELNÍČEK VŠAK ZPESTŘUJÍ I MIMO SVÁTEČNÍ OBDOBÍ. L ahodná specialita se vyrábí z vepřového, někdy i z telecího či králičího masa, které se jemně umele a smíchá s rohlíky namočenými v mléce, bílým vínem, muškátovým květem, citronovou kůrou, bílým pepřem a solí. V některých lokálních recepturách se na seznamu „povinných“ ingrediencí objevuje také krkovice či vepřový bůček. Bez ohledu na přesné složení se rozemletá a propracovaná hmota plní do přírodních střívek, která pocházejí především z jehňat či koz. Takto vyrobené vinné klobásy se před tepelnou úpravou zatáčejí do takzvaného šneka a uprostřed propichují špejlí. Lahůdka se posléze popráší hladkou moukou a opéká na pánvi, dokud nezíská lákavě zlatavou barvu a křupavou kůrku. Co se hodí ke klobáse? ... čerstvý chléb ... bramborový salát nebo kaše ... šťouchané nebo pečené brambory ... čočka ... kysané zelí 14 Vinná klobása a bramborový salát s lušteninami ˇ INGREDIENCE ◗ 800 g vinné klobásy ◗ 350 g bram bor varného typu A ◗ 120 g francouzské sušené hně dé čočky ◗ 120 g sušené červené čočky ◗ 40 g fazolových klíčků ◗ 40 g hráškových výhonků ◗ 80 ml extra panenskéh o olivového oleje ◗ 30 ml jablečného octa ◗ 16 g plno tučné hořčice ◗ 30 g medu ◗ 7 g mořské soli ◗ 30 g šalo tky ◗ pepř černý celý Příprava brambor: Den před em si v osolené vodě uvaříme brambory ve slupce a po zchl adnutí je oloupeme. Druhý den je nakrájíme na pravidelné kostičky. Příprava luštěnin: Sušené lušt ěniny den předem namočíme do studené vody (každý dru h odděleně). Je třeba počítat s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Pak je v neosolené vodě vaříme doměkka, následn ě scedíme a zchladíme proudem studené vody. Příprava výhonků: Výhonky propláchneme a zbavíme zbytků vody v odstřeďovači urče ném pro bylinky či saláty. Dresink na salát: Do mixéru vložíme lehce pokrájenou šalotku, med, hořčici, sůl, jablečn ý ocet, olivový olej a vše důkladně rozmixujeme v hladkou emulzi. Příprava klobásy: Klobásu zato číme do šneka a středem ji propíchneme špejlí. Poté ji poz volna opékáme na sádlem vymaštěné a středně rozehřáté pánvi, dokud nezíská zlatavou barvu z obou stran. Servírování: V misce promíc háme porci nakrájených brambor spolu s čočkou a přip raveným dresinkem. Na talíři salát dozdobíme výhonk y a klíčky a přidáme opečenou vinnou klobásu, kterou doc hutíme čerstvě namletým černým pepřem. MAKROMÁNIE – skvělé produkty – www.makromanie.cz cS1223_13-32.indd 14 www.makro.cz 9.10.12 11:38