Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ústřice a mušle

Platnost od 7.11. do 5.12.


Ústřice a mušle - strana 3










     

Ústřice a mušle - strana 3

Severní moře Severní Bretagne Západní pobřeží Cotentiny, od Saint-Vaas la Hougue po Isigni-sur-Mer, až k belgické hranici Od zálivu Mont-Saint-Michel po Rade de Brest, až ke Côtes ď Armor a severní Finistère Nord-Pas -de-Calais Haute Normandie Zóny výlovu ústřic Picardie Basse Normandie Jižní Bretagne Od zálivu Douarnerez k ústí Loiry, až k zálivu Quiberon Bretagne Pays de Loire Centre Val de Loire Pays de la Loire Mezi zálivy Bourgneuf a Aiguillon až k ostrovu Noirmoutier Poitou-Charentes Poitou-Charente Od ostrova Ré k ostrovu Oléron a oblasti Marennes až k Rochelle Arcachon – Aquitaine Farma v oblasti Arcachon a jezero Hossegor Aquitaine Languedoc -Roussillon Provence-Alpes -Côte d´Azur Středozemní moře Farmy v Thau a Leucate, včetně zálivu Golfe du Lion a Korsiky Corse Potrava ústřic Ústřice se živí drobnými organickými částečkami filtrovanými z mořské vody. Ústřice filtrují vodu díky vyvinutým žábrám a efektivně využívají charakteristický zdroj výživy v nádrži. Chov ústřic Chov ústřic v Evropě se provozuje pouze na pobřežích. Chovatelé ústřic potřebují velký prostor na zemi v bezprostřední blízkosti ústřicových slapů a moře. Potřebují rovněž nádrže pro uskladnění, zrání a čištění. Např. v Normandii se původně chovu ústřic věnovali rybáři. Ti po staletí lovili do sítí ústřice jedlé, které vláčeli po písečných březích v zálivu Seiny a Mont-Saint-Michel. Tyto ústřice byly poté zušlechtěny na chráněných místech bohatých na plankton, jako je například nádrž SaintVaast-la-Hougue. V 60. letech se pak objevila technika chovu ústřic v kapsách připevněných na „lavicích“ (tzv. slapech). Tyto nové techniky umožnily chovatelům využívat k chovu méně chráněná místa, která nicméně musí splňovat konkrétní podmínky. Sezónnost Ústřice lze konzumovat po celý rok. Avšak měsíce květen, červen, červenec, srpen jsou nejteplejší období a musí být při přepravě přijata preventivní opatření. Díky v současné době zvládnutému chlazení během přepravy ani v tomto období není žádný problém. Navíc od května do září jsou ústřice zaměstnané svou reprodukcí, a tak mohou být více či méně mléčné, což může odradit ty, kteří s ústřicemi ještě nejsou obeznámeni a zkoušejí je poprvé. V zimě ústřice akumulují své zásoby a jsou masité a chutné. ústřice a mušle cE1224_01-08.indd 3 3 10/23/12 11:54 AM