Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ústřice a mušle

Platnost od 7.11. do 5.12.


Ústřice a mušle - strana 4










     

Ústřice a mušle - strana 4

Bezpečný způsob otevírání ústřic Většina ústřic se srká přímo z lastury. Za syrova se ale mohou jíst pouze ty živé, které poznáte podle pevně uzavřené lastury. Ústřice s částečně otevřenou lasturou jsou již mrtvé a jejich konzumace může způsobit otravu. Proto je vždy před otevřením pečlivě zkontrolujte. Otevření lastury vyžaduje sílu, správnou techniku a profesionální vybavení, jinak hrozí riziko zranění. Nezbytný je speciální nůž na ústřice, stejně jako kroužková ocelová rukavice chránící ruku, která lasturu drží. Ústřice se otevře rozlomením lastury a řezem skrz sval ústřice. 1 2 3 4 1 | Ústřici pevně uchopte kulatou stranou směrem dolů a vložte nůž do elastického kloubu lastury. 2 | Řízněte skrz kloub a veďte nůž celou vrchní polovinou ústřice. 3 | Nadzdvihněte horní, prázdnou polovinu lastury a nožem měkkýše rozpulte. 4 | Odstraňte vrchní chlopeň a držte ústřici vodorovně, aby se nevylila šťáva. Od syrových po gratinované Lahodné ústřice potěší na mnoho způsobů. Podávají se smažené, pečené, vařené, gratinované nebo uzené, klasickou variantou je pak srkání přímo z lastury. K tomuto účelu se otevřené ústřice atraktivně aranžují na podnosu a stejně jako kaviár nebo šampaňské se vždy servírují vychlazené – ideální teplota je 8 až 12 stupňů. Ústřice se nikdy nesmějí ohřát na pokojovou teplotu. Vaječná omeleta s čerstvými ústřicemi Labužníci srkají ústřice buď samotné, nebo podle chuti se solí, pepřem a trochou citronu. Mořská voda, která se nachází v lastuře, se může konzumovat společně s ústřicí, někteří gurmáni ji ale odstraní, oddělí sval od skořápky a pak si vychutnají vodu, která se v lastuře nově nahromadila. 4 porce Připravte si: Ústřice N1 Fin de Clare 24 ks, Vejce 800 g, Cibule bílá 90 g, Máslo 80 g, Petržel listová 30 g, Sůl mořská šupiny či vločky 1 g Petr Stádník Petr Stádník á í šéfkuchař MAKRO/METRO Pusťte se do toho: Ústřice otevřeme pomocí nože na ústřice. y. Odřízneme nožem od ulity a očistíme štětečkem veškeré nečistot Nejdou-li odstranit nečistoty štětečkem, propláchněte ústřici vodou. Pro omeletu použijeme pouze maso z celých, nepřekrájených ústřic. Oloupanou bílou cibuli si nakrájíme najemno. Na másle ji zpěníme doměkka. Přidáme čerstvé ústřice a společně je lehce několik vteřin teple restujeme (7–10 vteřin). Přidáme rozšlehaná vejce a na mírném e zatuhnout do omelety. Omeleta spolu s ústřicemi musí být nechám šťavnatá a nevysušená. Ihned ji servírujeme na nahřátém talíři. Kupujte a jezte jen čerstvé Ústřice se snadno kazí, a proto je důležité konzumovat je co nejčerstvější. Několik dní je můžete skladovat v chladničce, nejlépe zakulacenou částí směrem dolů a přikryté navlhčenou látkou. Ústřice nikdy neukládejte do vody, protože pokud jedna uhyne, může infikovat ostatní. Tip šéfkuchaře: Tato vynikající tradiční snídaně ve Francii se doplňuje šumivým vínem a kvalitním pečivem s máslem. 4 ústřice a mušle cE1224_01-08.indd 4 10/23/12 12:24 PM