Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny, nápoje

Platnost od 7.11. do 21.11.


Potraviny, nápoje - strana 14










     

Potraviny, nápoje - strana 14

Husa PEČENÁ PEČENÁ HUSA SE ZELÍM PATŘÍ MEZI PILÍŘE TRADIČNÍ ČESKÉ KUCHYNĚ. POPULARITA SE JÍ DRŽÍ I NAVZDORY STÁLE MLADŠÍ A RAFINOVANĚJŠÍ KONKURENCI Z MODERNÍ GASTRONOMIE. NENÍ DIVU, ŽE SVÁTEČNÍMU POKRMU OBVYKLE NEODOLAJÍ ANI TI, KTEŘÍ SI V PRŮBĚHU ROKU ÚZKOSTLIVĚ HLÍDAJÍ ŠTÍHLOU LINII. Pecená husa se zelím a lokšemi ˇ INGREDIENCE ◗ 1 000 g husích stehen ◗ 800 g husího sádla ◗ 4 g bobkového listu ◗ 8 g celého černého pepře ◗ 6 g celého nového koření ◗ 4 g čerstvého tymiánu ◗ 8 g mořské soli ◗ 60 g mrkve ◗ 50 g cibule ◗ 40 g celeru ◗ 2 g celého hřebíčku ◗ 160 g hrubozrnné soli ◗ 500 g červeného zelí ◗ 80 g cibule ◗ 80 g slaniny ◗ 40 g třtinového cukru ◗ 30 g včelího medu ◗ 12 g másla ◗ 40 g slunečnicového oleje ◗ 60 g bílého vinného octa ◗ 110 g brambor ◗ 60 g hladké mouky ◗ 10 g škvařeného sádla ◗ 1 g soli ◗ 120 g anglické slaniny ◗ 10 g vajec ◗ 250 g husích jater Husa Den předem smícháme hrubozrnnou sůl s kořením a směs vetřeme do kůže husích stehen. Druhý den maso opláchneme od soli a ponoříme je do rozehřátého husího sádla spolu s kořenovou zeleninou, kořením a bylinkami. Takto připravené suroviny pečeme při teplotě do 90 °C asi 4,5 hodiny. Pak stehna s tukem vložíme do jednoporcových sáčků. Jakmile vychladnou, zavakuujeme je a uchováme v lednici. V den servírování pokrmu ohřejeme zavakuovaná husí stehna ve vodní lázní a poté je pod grilem dopékáme dokřupava. Nakonec dochutíme solí. Zelí Zelí zbavené košťálů nakrouháme na jemné nudličky. V hrnci na sádle dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibulku a slaninu. 14 Přidáme třtinový cukr, a jakmile zkaramelizuje, zastříkneme jej vinným octem. Vše svaříme na polovinu, přidáme nakrouhané zelí, osolíme a dusíme až do odpaření tekutiny. Lokše Předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, sůl a zpracujeme na těsto. Rozdělíme ho na stejné díly o váze cca 100 g a vyválíme pomocí válečku na 2 mm vysoké pláty. Placky opékáme na plotně dozlatova. Při servírování je potřeme sádlem. Jatýrka nakrájíme na kousky a zprudka je orestujeme dozlatova. Osolíme je a jednotlivé porce zabalíme do opečených bramborových lokší. Ty překrojíme a servírujeme teplé. Na pánvi vypečeme anglickou slaninu, kterou pokrm na závěr ozdobíme. MAKROMÁNIE – skvělé produkty – www.makromanie.cz cS1224_01-24.indd 14 www.makro.cz 23.10.12 11:32