Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Mléko, maso, obuv...

Platnost od 13.11. do 19.11.


Mléko, maso, obuv... - strana 4










     

Mléko, maso, obuv... - strana 4

Ovoce, zelenina -28 % Banány volné 1 kg 90 19, 90 28, 26,90 balená 1 ks, 250 g (100 g = 5,56 Kč) 1 kus Kiwi 1 kus 90 13, 90 4, Švestky sušené vypeckované balené 1 ks, 200 g (100 g = 8,45 Kč) 90 16, Foto: Thinkstockphotos.com červená minimální hmotnost 240 g Španělsko NOVÁ SKLIZEŇ -48 % Rajčata cherry 8,90 Kaki Řepa jako dar od boha 90 1 kg 8, Červená řepa je lidstvu známa nejméně 3 000 let. Starověcí Řekové ji označovali za dar boha Apollóna a v kuchyni ji upravovali na mnoho způsobů. Právě oni ji rozšířili takřka do celé Evropy a dnes je velmi oblíbená také v Severní Americe i Asii. Řepa je tradičně považována za léčivou. Obsahuje vitamíny, minerální látky i přírodní barviva antokyany, takže má pozitivní vliv na lidské zdraví. Mezi léčivé účinky patří regenerace organismu a posilování imunitního systému. Používá se například při snižování vysokého tlaku, nemocech srdce a krevního oběhu. Díky vysokému obsahu železa a mědi je prospěšná pro krvetvorbu a obsahuje i spoustu mikroprvků – jód, mangan, zinek, kobalt, fluor, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, tvorbu krve i činnost metabolismu. Šťáva z červené řepy se dokonce doporučuje při rakovinných onemocněních, chorobách jater a léčebné rekonvalescenci. Bulvy červené řepy můžeme jíst syrové nebo je upravit na mnoho způsobů, pokrmům dodají specifickou chuť i  barvu. Obecně má červená řepa velké využití v  kuchyni; lze ji použít do  salátů, na vaření polévek nebo boršče či k přípravě pomazánek, slaných buchet i koláčů a chutná také sterilovaná. Můžete ji použít prakticky všude podle vaší fantazie. 4 NÁŠ TIP: Boršč z červené řepy Ingredience: 300 g červené řepy, 300 g hovězího masa, 300 g vepřového masa, 100 g mrkve, 100 g petržele, 300 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 200 g kysaného zelí, 200 g smetany, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kopr Uvařte červenou řepu ve slupce a po ochlazení ji nakrájejte na kostičky. Poté na rozpáleném oleji osmažte cibuli a maso nařezané na kostky. Zprudka osmahněte a  duste společně s  novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem a solí. Osmažte nakrájenou zeleninu, a až bude maso poloměkké, přidejte k němu zeleninovou směs i řepu a poduste do  měkka. Ke  konci přidejte kysané zelí a kopr, boršč dochuťte kořením a česnekem a ozdobte smetanou a koprem. Můžete podávat samotný nebo s chlebem.