Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Výprodej obuvi, textilu

Platnost od 15.1. do 21.1.


Výprodej obuvi, textilu - strana 4










     

Výprodej obuvi, textilu - strana 4

Praha-Černý Most Ovoce, zelenina Cibule je všelék Pravděpodobně pochází ze střední Asie a dnes je rozšířena po celé planetě. Pojídali ji zřejmě již naši předkové v pravěku a později se stala klíčovou součástí lidského jídelníčku. O cibuli se zmiňují starověké hliněné tabulky ze Sumeru, Bible, staroegyptské papyry i svaté knihy Indie a Číny, a to hlavně v souvislosti se zázračnými léčivými účinky. V antice byla totiž považována za univerzální lék! Cibule obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a navíc je bohatá na kyselinu listovou, je tedy zásobárnou životně důležitých látek. Za nejdůležitější je považován alicin, který má blahodárný vliv na zdraví. Projevuje silné antibiotické účinky a ničí viry a bakterie, proto je cibule právem považována za účinné přírodní antibiotikum. Pomáhá při léčbě nachlazení, angíny a chřipky i při potížích trávicího traktu. Navíc čistí krev, podporuje oběhový a imunitní systém, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Mezi nejznámější recepty lidového léčitelství patří šťáva z cibule smíchaná s cukrem nebo medem a čaj (odvar) z cibule, které mají vynikající účinky hlavně při léčbě nachlazení. Ale není zapotřebí připravovat žádné speciální léčivé lektvary, cibule prospívá organismu i při běžném kuchyňském použití. A právem se jí přezdívá „královna kuchyně“ – přípravu teplých a studených jídel si bez ní totiž nedokážeme představit. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám. Ještě větší využití má cibule vařená, dušená, pečená nebo osmažená, která slouží jako základ gulášů a omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Bez cibule se v kuchyni zkrátka neobejdeme… … Cibule kuchyňská žlutá volná Salát ledový 1 kg 1 kus 90 90 7, 16, Cibulový koláč Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 1,2 kg cibule, 200 g anglické slaniny, 250 g sýra sýra, 500 ml zakysané smetany, 3 vejce, 12 g kvasnic, 7–8 lžic mléka, 50 g Hery, 2 lžíce kmínu, koření a sůl Postup: Z  hladké mouky, kvasnic, mléka, Hery a  špetky soli připravte těsto a  nechte je vykynout. Na pánvi osmažte nakrájenou slaninu, přidejte kolečka nakrájené cibule, osolte a duste po  dobu 10 minut. Těsto po  vykynutí rozválejte, vložte na plech nebo do formy na koláč a na něj rozprostřete dušenou směs. Osolte smetanu, přidejte vejce a všechno rozmíchejte. Touto směsí zalijte těsto s cibulí a anglickou slaninou. Na závěr koláč posypte sýrem a  vložte do  trouby. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 ˚C po dobu 45 minut. Při servírování můžete dozdobit rajčaty, paprikou, bylinkami nebo další dávkou anglické slaniny. 4 47,90 Paprika bílá volná Řecko 1 kg ČESKÁ KVALITA -33 % 9,90 Ředkvičky červené Itálie svazek, 1 kus NOVÁ SKLIZEŇ -33 % Jablka Golden Delicious skládaná, minimální velikost 75 mm 1 kg 90 29, 90 19, Jahody Španělsko balené, 1 kus 250 g (100 g = 11,96 Kč) 90 44, 90 29,