Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Maso, ryby

Platnost od 13.2. do 26.2.


Maso, ryby - strana 14










     

Maso, ryby - strana 14

Kroupové jelítko, brambory „na loupačku“, kysané zelí Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) 2000 g 400 g 300 g 1g 83,80 Kč 31,96 Kč 20,97 Kč 0,31 Kč 200 g 600 g 250 g 100 g 1g 1g 100 g 1200 g 60 g 17 g 4,23 Kč 4,05 Kč 0,50 Kč 0,41 Kč 1,68 Kč 6,00 Kč 4,19 Kč 0,07 Kč 1500 g 80 g 3g 13,35 Kč 7,97 Kč 0,01 Kč 500 g 300 g 200 g 1g 50 g 8g 10,95 Kč 5,07 Kč 8,10 Kč 0,18 Kč 1,15 Kč 0,04 Kč Cena za jednu porci** : 20,50 Kč Obtížnost: Pracovní postup: 4 h • Příprava jelítek: Očištěnou a omytou vepřovou hlavu, plec a bůček uvaříme ve vodě doměkka. Uvařenou hlavu vyjmeme ze vzniklého vývaru a ještě teplou ji vykostíme. Následně maso překrájíme na jemné kousky. Nejlépe den předem namočené kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. V hrnci na špeku orestujeme najemno nakrájenou cibuli doměkka, přidáme veškeré koření, znovu orestujeme, přidáme uvařené, propláchnuté a okapané kroupy, které zalijeme vepřovou krví. Dobře promícháme a necháme vsáknout. Řeznickou housku zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostičky, přelijeme vepřovým vývarem. Najemno nakrájené maso přidáme do směsi a dosolíme. Vymícháme vše v takzvaný prejt. Tím plníme propláchnutá tlustá střeva, konce uzavřeme špejlí. Jelítka vkládáme do vařícího vývaru, po chvilce teplotu snížíme asi na 85 °C. Jelítka takto vaříme asi 15 minut. Jakmile uvařená jelítka vyplavou na povrch, vyjmeme je z vývaru. Špejlí jedno jelítko ve středu propíchneme, a je-li vařené, vytéká krví nezbarvená šťáva a špejle zůstane čistá. Uvařená jelítka vyjmeme drátěným cedníkem, opláchneme je ve studené vodě a rozložíme vedle sebe. Občas jelítka otočíme. Vychladlá jelítka uložíme do chladničky (chladicího boxu) a jsou připravena k dalšímu použití. • Příprava opékaných jelítek: Jelítko nejdříve pomalu ohříváme na páře při teplotě 75 °C asi 15 minut. Pak prohřáté jelítko opékáme na sádle. • Příprava brambor: Neoloupané, pečlivě omyté brambory uvaříme doměkka. Hned nato je oloupeme. • Příprava zelí: Kysané zelí lehce propláchneme dle chuti a překrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Část cibule lehce orestujeme na sádle, vložíme překrájené zelí, podlijeme a podusíme tak spolu s cukrem, solí a hořčičným semínkem. • Servírování: Na nahřátý talíř rozlomíme oloupané brambory, doplníme ochuceným kysaným zelím a opečeným jelítkem. Brambory a zelí mírně omastíme rozpuštěným sádlem. Tipy kuchaře: archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH 1. Brambory „na loupačku“ se vytratily z našich jídelníčků. Jsou jednoduché a dobré. Záleží na správné volbě brambor. 2. Špejlováním střívek rozumíme uzavírání střívek pomocí špejle. Tento úkon vyžaduje určitou zručnost a důkladnost. Špatně uzavřené jelítko při vaření vyteče. Brambory konzumní pozdní prané Vepřový bok bez kosti libovost 55 % (kutrbok) 90 69, 80,39* 14 cF1305_11-16.indd 14 původ: Německo vakuově baleno bal.: cca 2,5 kg cena za 1 kg 90 10, 12,54* odrůda: varný typ B – „přílohové” původ: Česká republika příčný průměr: 40–55 mm, 55–70 mm, bal.: fólie 5 kg cena za 1 kg 90 19, 22,89* Majoránka čerstvá původ: Izrael bal.: vanička 30 g cena za 30 g 30.1.13 12:23 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. velkoobchodním n Jelítko: Vepřová hlava s kostí Vepřový výřez libovost 80 % Vepřový bok 50 % (kutrbok) Horeca Select Pepř černý, mletý Tučný vývar z vařeného masa (vlastní výroba) Houska (řeznická) Horeca Select Cibule žlutá Horeca Select Sádlo škvařené Horeca Select Majoránka čerstvá Horeca Select Nové koření Kroupy střední Vepřová krev (přímo od řezníka) Česnek čerstvý Sůl Brambory na loupačku: Horeca Select Brambory varný typ B Máslo Sůl Kysané zelí: Horeca Select Kysané zelí Horeca Select Cibule žlutá Horeca Select Sádlo škvařené Horeca Select Hořčičné semínko Cukr krupice Sůl archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. y j p prosím jednotlivých ý Název položky