Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Kachna, citrusy, káva

Platnost od 13.2. do 12.3.


Kachna, citrusy, káva - strana 18










     

Kachna, citrusy, káva - strana 18

Vín o & d e stilá ty Sklenice Fortissimo Guardione Micheletti BolGheri Superiore D.o.C. Contessa di radda Chianti ClaSSiCo D.o.C.G. Veglio Michelino &Figlio Barolo D.o.C.G. • země původu: Itálie • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • země původu: Itálie • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • země původu: Itálie • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • bezolovnatý křišťál • extraodolné proti rozbití • zachovává si původní lesk i po 2 000 mycích procesech • bal.: 6 ks • cena za 1 ks 429,00 519, 219,90 266, 399,00 482, 699,99 846, 09* 08* 79* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static 99 Většině druhů červených vín svědčí přelití z  láhve do karafy chvíli před konzumací. Podle typu nápoje zvolte druh přípravy. Hodně stará jemná vína by však špatně provedená dekantace mohla znehodnotit až k nepoživatelnosti. Uchovávejte je v takřka vodorovné poloze v proutěném držáku a z něj je opatrně nalé­ vejte přímo do sklenic. Bez dekantace se obejde také červené burgundské, v němž se tvoří jemná sladká usazenina. Dekantace karafování V láhvích se staršími zralými červenými víny najdete nejrůznější usazeniny, které se skládají z vinného kamene, barviv a tříslovin (taninů). Sedimenty se nesmějí dostat do sklenice, protože mění chuť nápoje a nepříjemně křupou mezi zuby. Víno by pro­ to den před podáváním mělo stát ve svislé poloze, aby se usa­ zeniny ze stěny láhve přesunuly na dno. Láhev opatrně otevřete a víno velmi pomalu přelévejte do nakloněné karafy. Usazeniny jsou dobře vidět ve světle svíčky. Jakmile se sediment (depot) dostane do hrdla láhve, nalévání zastavte a  usazeniny spolu s malým množstvím vína zůstanou na dně. Starší vína jsou plně vyzrálá a nepotřebují „dýchat“, provzdušnění jim naopak může uškodit. Dekantance do štíhlejší karafy s  úz­ kým hrdlem se provádí těsně před naléváním vína do sklenic. Karafování se doporučuje pro mladší, nevyzrálá červená vína s  větším množstvím třísloviny (taninu). Díky provzdušnění se změkčí a  získají jemnější chuť a  intenzivnější vůni. Při kara­ fování je třeba do vína dostat co nejvíce vzduchu. Přelévejte je do baňaté karafy tak, aby teklo po skle a na co nejširší ploše přišlo do kontaktu s kyslíkem. Díky tomu se v něm postupně rozvinou všechny vůně a získá čistý a harmonický buket. Čím je víno mladší a s větším obsahem tříslovin, tím je pro ně karafování prospěšnější a od přelití do podávání by měla uply­ nout delší doba. Vína se zvlášť velkým množstvím tříslovin (mladé Bordeaux či Barolo, španělská Reserva nebo kaliforn­ ský Cabernet Sauvignon) lze nechat v karafě dvě hodiny i více. Pinot Noir raději nepřelévejte, oxidace ho totiž může poškodit. Profesionální PříPraVa Volba sPráVné sklenice 2 1 3 1. Extra baňatá sklenice pro těžká, vyzrálá červená vína (např. burgundské, Barolo, Shiraz). 2. Štíhlejší a vyšší sklenice pro mladší červená vína (např. Bordeaux, Rioja), soustřeďuje buket a ovocné aroma. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH 3. Baňatá sklenice s poměrně velkým otvorem pro vína s menším obsahem tříslovin (např. Beaujolais, Barbera). 18 epikure Ep01_16_19_vinoJM_ok.indd 18 1/31/13 1:24 PM