Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Domácí potřeby, úklid

Platnost od 21.2. do 27.2.


Domácí potřeby, úklid - strana 22










     

Domácí potřeby, úklid - strana 22

RECEPTY prosím! Řeřicha, Svěží rostlinku řeřichu používáme na chleba s máslem, pomazánkami nebo paštikou, protože má podobnou chuť jako ředkvička. Výborně ale chutná také s tvarohem a v salátech. Neměla by se vařit, protože ztratí to, pro co ji oblibujeme – svou kořenitou chuť. Jelikož rychle vadne, připravujeme ji těsně před konzumací. Účinné látky Řeřicha je výrazným zdrojem vitaminu C, má vysoký obsah beta-karotenu, vitaminu B1 a K a síry. Působí blahodárně při ledvinových a dýchacích potížích, zánětu močového měchýře, podporuje trávení a má antimikrobiální účinky. Čerstvě připravená šťáva z řeřichy je ostrá, ale v kombinaci se šťávou z karotky, špenátu a řepových listů se osvědčuje jako hodnotný čisticí prostředek krve. S úspěchem se používá k rozpouštění sraženého fibrinu v krevních cévách, např. v hemoroidech nebo v určitých nádorům podobných útvarech. Řeřichu hledejte tento týden v nabídce OD Kaufland! Salát z kysaného zelí a řeřichy Chléb s řeřichovo-sýrovým krémem Potřebujeme: • 200 g uvařeného hovězího masa • 200 g kysaného zelí • 1 cibuli • 1 kyselejší jablko • 2 plátky ananasu z konzervy • 1 krabičku řeřichy • několik listů hlávkového salátu Potřebujeme: • 50 g sýra Brie (nejméně 60 % tuku v sušině) • 1 lžíci tvarohu (20 % tuku v sušině) • 1 lžíci nasekané řeřichy • špetku kajenského pepře • 2 středně velké krajíce chleba • 1 list salátu • 3 plátky okurky Postup: Sýr rozmačkáme vidličkou, přidáme tvaroh a řeřichu a všechno spolu dohladka vymícháme. Krém okořeníme kajenským pepřem. Krajíce chleba potřeme sýrovým krémem. List salátu omyjeme a osušíme. Salát a plátky okurky položíme na jeden krajíc chleba a zakryjeme jej druhým krajícem. Pramen a foto: Vytúžená línia s oddelenou stravou, Nakladatelství IKAR Na zálivku: • 200 g zakysané smetany • 2 lžíce medu • šťávu z 1 pomeranče • sůl • mletý pepř • špetku mletého kmínu Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Plátky ananasu nakrájíme na kostky. Všechny připravené suroviny opatrně promícháme v míse. Zakysanou smetanu rozmícháme s medem a pomerančovou šťávou a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Řeřichu a listy hlávkového salátu omyjeme a necháme okapat. Na talíře rozložíme listy hlávkového salátu, na ně upravíme salát z kysaného zelí, přelijeme zálivkou, přidáme řeřichu a necháme chvíli rozležet. Pramen a foto: Saláty, Nakladatelství SLOVART Vařený losos s řeřichovou majonézou Potřebujeme: • zhruba 1,5 kg lososa, vykuchaného a oškrábaného • 1/2 salátové okurky, nakrájené na velmi tenké plátky Na vývar Court-bouillon: • 850 ml studené vody • 850 ml suchého bílého vína • 3 lžíce bílého vinného octa • 2 velké nakrájené mrkve • 1 nakrájenou cibuli • 2 nakrájené řapíky celeru • 2 nakrájené pórky • 2 nakrájené stroužky česneku • 2 čerstvé bobkové listy • 4 snítky čerstvé petrželky • 4 snítky čerstvého tymiánu • 6 zrnek černého pepře • 1 lžičku soli Na řeřichovou majonézu: • 1 žloutek • 1 prolisovaný stroužek česneku • 1 lžičku dijonské hořčice • 1 lžíci citronové šťávy • 1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky • 50 g listů řeřichy, nakrájených nahrubo • 230 ml olivového oleje • 1 nadrobno nakrájenou jarní cibulku • sůl a pepř Postup: Všechny suroviny na vývar Court-bouillon dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou a vývar zvolna vaříme půl hodiny. Potom tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny, které vývaru dodaly chuť, vyhodíme. Vývar prudce vaříme 15–20 minut, aby se objem snížil na 600 ml. Lososa omyjeme a osušíme, ploutve odstraníme. Lososa dáme do kotlíku na ryby nebo velkého pekáče se silným dnem, přelijeme vývarem Court-bouillon, přivedeme na mírném ohni k varu, ihned odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlého lososa opatrně přeneseme na vrstvu papírových utěrek a osušíme. Odřízneme hlavu a ocas. Kůži stáhneme, nejprve z kulatější vrchní části, potom z plošší spodní části. Rybu rozevřeme a velkým nožem odřízneme maso od páteře. Jednu půlku ryby opatrně převrátíme na mísu, na níž se bude podávat, tak, aby byla řezná strana navrch. Potom si připravíme řeřichovou majonézu. Žloutek, česnek, hořčici, citronovou šťávu, bazalku a řeřichu rozmixujeme najemno. Po kapkách přidáváme olej a mixujeme, až začne směs houstnout. Potom olej přiléváme plynulým tenkým praménkem, až jej všechen zpracujeme. Majonézu dáme do misky a vmícháme do ní jarní cibulku. Podle chuti osolíme a opepříme, misku přikryjeme potravinářskou fólií a majonézu uložíme do chladničky. Rybu nakonec vykostíme a druhou polovinu položíme na první. Přiložíme i hlavu a ocas, aby ryba vypadala jako celá. Na rybu upravíme plátky okurky. Začneme od ocasu a okurky klademe přes sebe jako šupiny. Můžeme také rybu naporcovat a obložit na talířích. Podáváme s řeřichovou majonézou. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Boh18, Brn22, Bru18, CT18, FM18, Ha18, Ho18, HrM18, Ji18, Jes18, Km18, Knv18, Op18, OvP18, OZa22, Pv18, Svi18, Su18, Tb18, UB18, UH18, Vys18, Vse18, ZA18 / AMO22, APO18, AVY22, AJV22, CB22, CK18, Ben19, JH18, Kla22, Pis18 / - Dc18, DK18, Jic18, JN18, Chru18, KH16, Lb18, NB18, Ny18, Par18, Tu18, RL20 / # Do18, Kt18, Rok18, So18, UL18, Zat18 / -