Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Domácí potřeby, úklid

Platnost od 21.2. do 27.2.


Domácí potřeby, úklid - strana 6










     

Domácí potřeby, úklid - strana 6

RECEPTY Zkuste naši rybí nabídku! Slávky s bylinkovou strouhankou Koláč s uzenou rybou a sýrem gruyère Potřebujeme: Na koláčové těsto: 125 g hladké mouky špetku soli 1/2 lžičky práškové hořčice 4 lžíce vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky 1 žloutek, smíchaný s trochou studené vody máslo na vytření formy • • • • • • Na náplň: • 300 ml mléka • 1 bobkový list (třeba • 250 g uzené rybybez kůže uzených šprotů) a kostí Potřebujeme: • 800 g slávek v lasturách • trochu suchého bílého vína • 1 bobkový list • 80 g másla • 350 g strouhanky • 4 lžíce nakrájené petrželky • 2 lžíce nakrájené pažitky • 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku • sůl a pepř • klínky citronu a snítky petrželky na ozdobu Postup: Slávky pečlivě očistíme kartáčkem pod studenou tekoucí vodou a zbavíme „vousů“. Slávky s poškozenými lasturami a ty, které se při klepnutí nožem na lasturu neuzavřou, nepoužijeme. Slávky, víno a bobkový list zahříváme na silném ohni za občasného potřásání hrncem asi 5 minut, dokud se slávky neotevřou. Neotevřené slávky odstraníme, otevřené vyloupeme a každou vložíme do poloviny lastury. Slávky v polovinách lastur upravíme na mísu ze žáruvzdorného materiálu. Máslo rozehřejeme a dáme do misky. Přidáme strouhanku, petrželku, pažitku, česnek, sůl a pepř a promícháme. Necháme stát, dokud máslo trochu neztuhne. Pomocí 2 lžiček naneseme bylinkovou strouhanku na slávky do lastur a přitiskneme. Slávky pečeme v troubě předehřáté na 230 °C 10 minut, ozdobíme citronem a snítkami petrželky a ihned podáváme. Pramen a foto: Recepty na každý den – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Losos s rychlou holandskou omáčkou Potřebujeme: • 1 lžíci sušeného tymiánu • 1 lžíci sušené rozmarýny • 1 lžíci sušeného oregana • 1 lžíci mleté papriky • 1 lžičku mletého sušeného česneku • 2 lžičky římského kmínu • 1 lžíci mořské soli • 4 plátky z lososa, bez kůže • 1 lžíci rostlinného oleje • 150 g baby špenátu Na rychlou holandskou omáčku: • 3 žloutky • 200 g másla • 1 lžíci citronové šťávy • pepř • 2 lžíce másla • 25 g hladké mouky • 1/2 lžičky muškátového oříšku • bílý pepř • nastrouhaný sýr gruyère • 2 žloutky a 2 bílky Postup: Mouku, sůl, práškovou hořčici a máslo zpracováváme, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme žloutek a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu placku a vyložíme jím vytřenou formu o průměru 23 cm. Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme je keramickými kuličkami. Uložíme na 30 minut do chladničky a potom pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 10 minut. Odstraníme zátěž i papír a korpus pečeme 5 minut. Vyjmeme ho z trouby a teplotu zvýšíme na 200 °C. Na hluboké pánvi přivedeme k varu mléko s bobkovým listem, přidáme rybí maso a vaříme 3–5 minut. Odstraníme bobkový list, maso přeneseme do mísy a rozebereme na kousky. V rendlíku zahříváme za stálého míchání máslo a mouku 2–3 minuty. Přilijeme mléko, ve kterém se vařila ryba, a povaříme do zhoustnutí. Vmícháme muškátový oříšek, pepř a sýr. Rendlík odstavíme, do mléka vmícháme žloutky a rybu necháme mírně vychladnout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zapracujeme ho do směsi. Náplň upravíme do korpusu a koláč pečeme 15 minut dozlatova. Necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme a podáváme. Pramen a foto: Recepty na každý den – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Sépie ve vlastním „inkoustu“ Potřebujeme: • 450 g malých sépií včetně váčků s tmavou tekutinou • 4 lžíce olivového oleje • 1 malou cibuli, nakrájenou nadrobno • 2 nakrájené stroužky česneku • 1 lžičku mleté papriky • 180 g vyzrálých rajčat, semen oloupaných, zbavených a nakrájených nadrobno • 150 ml červeného vína • 150 ml rybího vývaru • 220 g instantní polenty • 3 lžíce nakrájené čerstvé petrželky • sůl a pepř • snítky petrželky na ozdobu Postup: Postup: Sušené bylinky, mletou papriku, sušený česnek, kmín a mořskou sůl rozmělníme v hmoždíři nebo rozmixujeme. Kořenicí směsí potřeme plátky lososa z jedné strany. Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme plátky lososa a opékáme je 2–3 minuty okořeněnou stranou dospod. Maso obrátíme a opékáme je z druhé strany, dokud není správně propečené. Nesmí se zahřívat příliš dlouho, aby nebylo suché. Žloutky dáme do mixéru. V rendlíku rozehřejeme máslo a ještě horké je za chodu mixéru přiléváme tenkým praménkem ke žloutkům. Omáčka musí být hustá a krémovitá. Přidáme citronovou šťávu, případně trochu teplé vody, a pepř. Omáčku dáme do misky a udržujeme teplou. Špenát rozdělíme na 4 talíře, na něj dáme plátek lososa, přelijeme omáčkou a podáváme. Pramen a foto: Recepty na každý den – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Brn6, OZa6 / AMO6, APO6, AVY6, AJV6, CB6, Kla6 / - Z těla sépií vytáhnete chapadla a hlavu. Chapadlo odřízneme, z hlavy vyjmeme váček s barvivem a uschováme ho. Hlavu a vnitřnosti vyhodíme. Tělo podélně rozkrojíme na tmavě zbarveném hřbetu a odstraníme sépiovou kost. Z těla stáhneme kůži, maso opláchneme, osušíme papírovými utěrkami, nakrájíme na kousky, chapadla ponecháme celá. Váček s tekutinou nařízneme, tekutinu („inkoust“) zředíme trochou vody a odložíme. V rendlíku rozehřejeme olej a opékáme na něm 8 – 10 minut cibuli dozlatova. Přidáme česnek a zahříváme ještě půl minuty. Přidáme rajčata a pokrm dusíme 2 – 3 minuty, až rajčata změknou a začnou se rozpadat. Přilijeme červené víno, rybí vývar a zředěnou černou sépiovou tekutinu. Důkladně zamícháme, přivedeme k varu a vaříme bez pokličky 25 minut. Maso sépií musí být křehké, omáčka zhoustne. Pokrm podle chuti osolíme a opepříme. Mezitím připravíme podle návodu na obalu instantní polentu. Vmícháme do ní nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Polentu rozdělíme na talíře, navrch upravíme sépie s omáčkou, ozdobíme snítkou petrželky a ihned podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART # #