Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Substráty, hnojiva

Platnost od 28.2. do 6.3.


Substráty, hnojiva - strana 24










     

Substráty, hnojiva - strana 24

PEL - MEL JAK JSOU HEZKÉ ZEMĚ ČESKÉ N a  závěr našeho miniseriálu o  několika místech naší republiky, která jsou vyhlášenými středisky zimních sportů, jsme si nechali ta nejznámější – Pec pod Sněžkou a  Špindlerův Mlýn. Dnes tedy pomyslně zavítáme do  městečka pod nejvyšším vrcholem České republiky. Krátce z historie Město Pec pod Sněžkou oficiálně získalo svůj název v roce 1949, kdy došlo k  úřednímu přejmenování původní obce Velká Úpa III. Nejdříve osídlenou částí dnešní Pece pod Sněžkou byla hornická osada Obří důl. První přesný záznam o  dolech, kde se těžily hlavně měděné rudy a arzenopyrit, je z roku 1511. Těžba tu – s menšími přestávkami – probíhala až do  roku 1959. Samotná obec Pec vznikla koncem 16. století, tehdy prá- Pec pod Sněžkou vě jako třetí část Velké Úpy. Do  Krkonoš přišli dřevaři ze Štýrska, Korutan a  Tyrol, aby tu těžili dřevo pro potřeby kutnohorských dolů. Dřevaři na  vzniklých mýtinách stavěli obydlí (boudy) a  chovali dobytek. Pro svou polohu mezi nejvyššími krkonošskými vrchy, pro krásné přírodní scenérie i pro terén vhodný k  pěším túrám i  lyžařskému sportu se začátkem 20. století v Peci začal rozvíjet turistický ruch. Nejprve se nocovalo na seně, pak zdejší obyvatelé začali pronajímat své pokoje a později tu začaly růst chaty, penziony a  hotely. Dnes má Pec pod Sněžkou jen zhruba 700 stálých obyvatel, ale každý týden sem přijíždějí stovky turistů. ky. A  není divu, vždyť jde o nejvyšší horu České republiky. Přes vrchol Sněžky prochází česko-polská hranice. Na  vrchol jede pohodlná sedačková lanovka, ale ta je nyní v  rekonstrukci a  znovu se rozjede až v  březnu 2014. A  tak se nahoru musíme vydat po  svých, na  kole nebo na běžkách, z Pece je to sem necelých 5 kilometrů. Odměnou za  výkon nám bude panoramatický pohled do  širokého okolí. Nejstarší stavbou Sněžky je 14 metrů vysoká kaple sv. Vavřince, která leží na  polské straně hory. Vystavěna byla v letech 1665-1681. Roku 1850 vznikla Polská, dříve Slezská bouda, která turistům sloužila až do roku 1976, kdy ji nahradil současný horský hotel postavený podle projektu polského architekSněžka Cílem drtivé většiny turistů, ta Lipińského. V  roce 2009 kteří navštíví Pec pod Sněž- nevydrželo jeho horní kolo, kou, je samotný vrchol Sněž- kde sídlí meteorologická sta- nice, nápor sněhu a  zřítilo se na  kolo spodní. Na  české straně Sněžky stála ještě nedávno zchátralá budova České boudy z  roku 1868, dnes na jejím místě stojí nová Česká poštovna, postavená v  letech 2005-2006. žováním. V  Peci pod Sněžkou najdeme největší lyžařské středisko v ČR – SkiResort Černá hora – Pec. Jeho součástí je 11 kilometrů upravených sjezdovek různých stupňů obtížnosti, moderní čtyřsedačková lanovka a 10 vleků, osvětlený svah pro večerní lyVzhůru na lyže! žování, členitý freestyle park Ale zpět k  tomu, za  čím se i upravené běžecké tratě. do  Pece v  zimě jezdí – za  lyFoto: MEDIAFAX/Tomáš Vorel inzerce ABECEDA REGIONÁLNÍCH SPECIALIT K dyž si spojíme švýcarskou čokoládu, německou preciznost a francouzské vlivy, vychází nám, že sladkostem v  Bazileji se musí dařit. A také, že jo. Známé jsou bazilejské Läckerlis, jakási forma perníčků. Ne že by se v  jiných evropských metropolích nechlubili svými perníčky, ale bazilejské zaujmou svou jednoduchostí, a to nejenom v případě jejich vzhledu. Jejich pravý recept je samozřejmě tajný, ale neméně fajnové jsou také jejich repliky. Jednu z nich nabízíme. Bazilejský perník Potřebujeme: • 450 g medu • 300 g krystalového cukru • 1 1/2 lžičky skořice • špetku mletých hřebíčků • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku • 125 g kandované pomerančové kůry • 125 g nasekané kandované citronové kůry • 200 g nasekaných mandlí • nastrouhanou kůru z 1 dobře omytého citronu • 10 cl třešňovice • 600 g hladké mouky • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva • mouku na vyválení Na polevu: • 250 g práškového cukru • 4 lžíce třešňovice Postup: Med, cukr a  koření přivedeme k  varu, směs přendáme do  mísy a  necháme vychladnout. Kandovanou pomerančovou a citronovou kůru nasekáme nadrobno spolu s mandlemi, citronovou kůrou a třešňovicí a vmícháme do medové směsi. Na to prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymísíme těsto pomocí ručního šlehače. Těsto přikryjeme utěrkou a  necháme přes noc odpočinout. Na  druhý den těsto vyválíme na  pomoučené desce na tloušťku 1 cm a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn stupeň 2) na střední příčce. Na plechu necháme těsto trochu vychladnout. Vymícháme hladkou polevu z prosátého práškového cukru a třešňovice a potřeme ji těsto. Pak ho rychle nakrájíme na čtverce o stranách 3 cm, vezmeme z plechu a uložíme na kuchyňskou mřížku. Pramen a foto: Pečivo pro slavnostní příležitost, Nakladatelství IKAR AJV 24 / – protože Kaufland je firma s budoucností! Týdeník Kaufland do Vašich schránek za obsah inzerce ručí zadavatel 71