Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Velikonoční sladkosti

Platnost od 7.3. do 13.3.


Velikonoční sladkosti - strana 34










     

Velikonoční sladkosti - strana 34

KAUFLAND PŘEDSTAVUJE Společnost SAMIR – lezení do povoleno! hanka musí mít danou velikost a řez. Nakrouhané zelí je průběžně soleno s  přídavkem kmínu. Pomocí dopravníku je zelí plněno a pěchováno do betonových laminovaných kádí, kde po zakrytí a zatížení začne probíhat proces mléčného kvašení, také nazývaný kysání. Zelí kvasí v kádích po dobu 6–8 týdnů, v létě ovšem třeba jenom 5 týdnů. Když je zelí tzv. hotové, káď je odkryta a zelí je vybíráno a  následně plněno do  půlkilových sáčků. Zelí, které je zabalené a připravené k expedici, již čeká pouze doprava do obchodu a mlsné jazýčky konzumentů,“ vypráví nadšeně Petr Matušík. Nakonec přidá pár zajímavých čísel: „Za jednu pracovní směnu nakrouháme 6 kontejnerů, což představuje asi 60–70 tun zelí. Celý proces z hlediska hlávky, kterou člověk chytí do ruky při přivezení, až do nakrouhání, trvá přibližně 5 minut.“ Tento proces je vlastně stejný jako při krouhání doma, jen objemy je třeba vynásobit několikastonásobkem. Od  množství zelí, přes sud, tedy v tomto případě bazén, do kterého lze natlačit několik desítek tun zelí, až po panely, kterými se kvašení chtivé zelí zatěžuje. V e  svém předsevzetí představit naším zákazníkům české, moravské a slezské pěstitele a zpracovatele ovoce a  zeleniny budeme dál pokračovat i letos. Během nevlídného zimního počasí nejednou pokukujeme po vitaminu C. Jednou z největších přírodních zásobáren tohoto vitaminu je také kysané zelí. Ale nejenom proto jsme se zastavili v společnosti SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. se sídlem v Bohušovicích nad Ohří. Před provozovnou společnosti SAMIR v Brništi nedaleko České Lípy na nás již čekal její jednatel Petr Matušík, aby nám pověděl, a hlavně ukázal, jak spatřuje světlo světa kysané zelí. Zajetá značka i výroba „V roce 2000 jsme koupili značku SAMIR. Jde o zkratku jména původní majitelky – Samková Irena. Značka již byla nějakým způsobem zajetá, tak jsme ji nechali. Stejně tak, jak byla v  těchto halách v  Brništi zajetá výroba krouhaného zelí,“ osvětlil začátky společnosti SAMIR Petr Matušík. Od sazenic po sáček Pak nás provedl areálem, kde nám velice pečlivě vysvětlil výrobu a  vůbec celý proces takříkajíc od  sazenice až po sáček kysaného zelí. „V lednu zadáváme objednávky na  zelí, protože dodavatel, konkrétně Agrokom- plex Ohře a.s. v Bohušovicích nad Ohří na Litoměřicku, musí objednat osivo a sazeničky. Řádově v dubnu začíná výsadba poloraných odrůd z předpěstovaných sazenic. Kromě toho se provádí přímý výsev. Společnost Agrokomplex jsme si nakonec vybrali proto, že zelí pěstuje v rámci Integrovaného pěstování zeleniny, je velmi šetrná k životnímu prostředí a pozitivně ovlivňuje kvalitu zelí. Letní odrůdy dorůstají za takových 70–80 dní, takže v půlce července můžeme začít krouhat. Když je zelí přivezeno do  naší provozovny, je zde provedena finální kontrola kvality hlávek, které jsou následně po  odvrtání košťálu a očištění nakrouhány. Výsledná krou- Zelí roku O  kvalitě kysaného zelí od  společnosti SAMIR svědčí také titul „Zelí roku“, který společnost získala loni na  výstavě Zahrada Čech. Po  třetím místě z  předloňského roku je to skvělý úspěch a  výzva pro gurmány a zákazníky Kauflandu, kteří si mohou chuť kysaného zelí od  společnosti SAMIR sami vychutnat. Více na: www.kaufland.cz/ sezonnitip RECEPTY Polévka z kysaného zelí Potřebujeme: g kysaného zelí • 250 • 500dl zakysané smetany g2 brambor • 10 g50sušených hubuzené slaniny • 30 g cibule • 2,5 špetku cukru 1 l vodylžíce mouky • g prorostlé • • sůl • • Postup: Předem namočené sušené houby uvaříme. Do hrnce s vodou dáme vařit zelí. Po  20 minutách přidáme na  kostky nakrájené brambory, nakrájenou cibuli, špetku cukru a uvařené houby. Do hotové polévky nalijeme mouku rozmíchanou ve  smetaně a  krátce povaříme. Nakonec přidáme osmaženou, na  kostky nakrájenou slaninu a dochutíme. Pramen a ilustrační foto: Kuchárska kniha našej mamy, Nakladatelství PERFEKT AAM32, AMO34, AVY34, AJV34 / -