Aktuálníletáky.cz   

Albert supermarket, hypermarket leták : Velikonoční speciál

Platnost od 13.3. do 2.4.


Velikonoční speciál - strana 3










     

Velikonoční speciál - strana 3

www.albert.cz Speciál o Velikonocích 2/2013 Koledování, vyšupání žen pomlázkou, aby zůstaly po celý rok zdravé, polévání mužů vodou, hodování. České Velikonoce jsou plné úžasných rituálů. TRADICE 5990 Jak slavíme české Velikonoce 69,90 –17 % ZAJÍČEK ∞ pochoutka ∞ 100 g péct nestíháte nebo nechcete, určitě si vyberete z velikonočního sortimentu v prodejnách Albert. Uklízení, barvení, pečení Tak například Bílá sobota znamená konec půstu, v tento den se odjakživa uklízela obydlí, bílily se stěny, barvila vajíčka (buď uvařená, nebo vyfouknutá), chlapci a muži pletli pomlázky (jak na to, najdete o dvě strany dál), a hlavně se připravovaly velikonoční pokrmy, například mazance, jidáše nebo velikonoční beránci. Úžasné recepty najdete v tomto letáku, a pokud V každé domácnosti se v době Velikonoc objeví řada typických pokrmů – jidáše, mazanec, nádivka, pučálka (2–3 dny naklíčený, na pánvi opečený hrách) či řízky z kůzlečího nebo jehněčího masa. Sladký pečený beránek nebo zajíček ovšem nechybí nikdy. Beránek je symbolem člena Božího stáda a symbol velikonočního zajíčka byl převzat z Německa. Jeho původ není zcela jasný, možná symbolizuje koloběh života nebo to, že mladý zajíček neodmyslitelně patří k jaru. 790 9,90 –20 % 1190 14,90 –20 % ZAJÍČEK V KROJI ∞ mléčná čokoláda ∞ 40 g ∞ 100 g = 29,75 Kč 1790 Vyšlehání pro zdraví Beránek nebo zajíček LENTILKY SLEPIČKA ∞ mléčná čokoláda ∞ 117,5 g ∞ 100 g = 33,96 Kč ORION VELIKONOČNÍ SMĚS ZVÍŘÁTKA ∞ mléčná čokoláda ∞ 18 g ∞ 100 g = 43,89 Kč 28,90 V –16 % FERRERO ROCHER ZAJÍC ∞ mléčná čokoláda ∞ 100 g 2390 elikonoce, nejvýznamnější křesťanský svátek, nemají pevně stanovené datum. Jsou takzvaným pohyblivým svátkem – připadají na neděli po prvním jarním úplňku, to znamená, že se mohou slavit mezi 22. březnem a 25. dubnem. Po celém světě je doprovází řada tradic i rituálů, Čechy nevyjímaje. 47,90 –14 % Velikonoce, původní oslavy příchodu jara, vnášejí do našich životů krásné tradice plné symbolů. Muži pletou pomlázky, ženy barví vajíčka a téměř v každé rodině se oprašuje recept na beránka, mazanec nebo nádivku. Velikonoční pondělí patří koledě, která je pro naše kraje velmi typická. Vyvrcholením velikonočním oslav je nedělní Boží hod velikonoční. V kostele se odjakživa světily velikonoční pokrmy, ale též chleba a víno. Část posvěceného jídla pak lidé nosili na pole a dávali do studní, aby byla velká úroda a dostatek vody. Na velikonoční pondělí chodí od časného rána chlapci a muži s pomlázkami po domech, aby dívky a ženy vyšlehali. Vyšlehání má ženy omlazovat a uzdravovat na celý další rok. Ony jim za koledu dávají vajíčka a sladkosti. 3990 21,90 –18 % ZAJÍČCI ∞  léčná m čokoláda ∞ 60 g ∞ 100 g = 29,83 Kč Jidáše Na 20 kusů Příprava: 35 minut + kynutí Pečení: 25 minut 1. Z 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce mouky, trochy vlažné smetany a 42  g droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte s 50–60 g krupicového cukru a 500  g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g změklého másla, 1 lžičkou citronové kůry, 1 sáčkem vanilkového cukru a špetkou soli. Přilijte 300 ml smetany a zadělejte těsto. Nechte ho asi hodinu kynout. 2. Z těsta oddělujte kousky, rozválejte je do ,provázků‘, v polovině přeložte a stočte do spirály. Dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete vejcem a pečte 25 minut při 180 °C. Posypejte moučkovým cukrem. 3