Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé maso, mléčné výrobky

Platnost od 27.3. do 9.4.


Čerstvé maso, mléčné výrobky - strana 15










     

Čerstvé maso, mléčné výrobky - strana 15

Opečený pstruh na estragonu s chřestem, žampiony a květákovým pyré Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Název položky Ryba: Pstruh kuchaný, chlazený Přepuštěné máslo Sůl Fleur de Sel Horeca Select Estragon čerstvý Zelenina: Chřest zelený, čerstvý Chřest bílý, čerstvý Zeleninový vývar (vlastní výroba) Žampiony čerstvé Máslo Sůl Fleur de Sel Přepuštěné máslo Květákové pyré: Květák čerstvý Bílá cibule Brambor varný typ B Mléko Smetana 12 % Máslo Sůl Fleur de Sel 2000 g 150 g 6g 20 g 238,00 Kč 43,17 Kč 3,00 Kč 15,93 Kč 500 g 500 g 1000 g 500 g 100 g 6g 100 g 155,44 Kč 89,90 Kč 28,10 Kč 26,95 Kč 9,96 Kč 3,00 Kč 28,78 Kč 200 g 85 g 120 g 200 g 150 g 120 g 8g 6,48 Kč 2,54 Kč 1,07 Kč 2,18 Kč 5,24 Kč 11,95 Kč 4,00 Kč Cena za jednu porci** : 67,57 Kč Obtížnost: 30 min • Příprava chřestu: Chřest položíme na prkénko a od hlavičky směrem ke spodní části ho pomocí ostré škrabky oloupeme. Na škrabku netlačíme, neboť bychom chřest zlomili. Spodní část dřevnatého chřestu odlomíme (asi 3 cm od konce). Odlomené konce a slupky z chřestu použijeme na přípravu vývaru. Takto oloupaný chřest vaříme ve vroucím vývaru na skus, pak jej vyjmeme a omastíme máslem a ihned servírujeme. • Příprava žampionů: Očistěné žampiony rozkrojíme na polovinu a zprudka je opečeme na malém množství přepuštěného másla do zlatavé barvy. Ochutíme solí. • Příprava pstruha: Chlazené pstruhy omyjeme a obráceným ostřím nože zbavíme šupin. Nůžkami odstřihneme ploutve. Odřízneme hlavu a špičkou nože nařízneme kůži na hřbetě pstruha z obou stran. Dále vedeme řez podél páteře směrem k ocasu, přičemž nůž musí být veden tak, aby řez byl čistý a na páteři nezůstalo maso. Takto dostaneme 2 filátka. Břišní kosti odstraníme tak, že je podkrojíme. Pinzetou na ryby odstraníme zbylé kosti z masa, které pocítíme omakem prstů přes filety. V poslední fázi přípravy filátko začistíme a překrojíme na 2 části. • Na dobře nahřátou pánev nalijeme malé množství přepuštěného másla, vložíme na ně filátka pstruha (kůží dolů) a pečeme ho do zlatavé barvy kůže. Nejprve zprudka a cca po 20 vteřinách příkon ztlumíme na minimum a pomalu jej dopékáme. Pstruha neobracíme, vidíme tak, jak se filátko pozvolna propéká, a včas je můžeme z pánve vyjmout. Maso pstruha musí být šťavnaté, nevysušené. Do použité pánve vložíme máslo, estragon, ochutíme solí a tímto ochuceným estragonovým máslem přelijeme při servírování pstruha. • Příprava květákového pyré: Na nudličky krájenou cibuli orestujeme na másle doměkka. Přidáme najemno krájené hlavy květáku spolu s na plátky nakrájenými bramborami. Osolíme, orestujemne zvolna (bez zabarvení) a zalijeme smetanou a mlékem. Přiklopíme a dusíme pomalu vše doměkka. Poté tekutinu odcedíme a tužší část vymixujeme do hladké konzistence v mixéru. Dosolíme a popřípadě konzistenci upravíme studeným máslem či přebytečnou tekutinou. • Servírování: Na nahřátý talíř lžící naneseme teplé květákové pyré a následně je lžící roztáhneme po talíři, kolem naaranžujeme ochucený chřest s grilovanými žampiony, na střed talíře na pyré položíme 2 filátka čerstvě opečeného pstruha a vše přelijeme estragonovým máslem. Tipy kuchaře: 1. Je-li zelený chřest velmi mladý a odénky jsou tenké, nemusíme chřest loupat. 2. Tento pokrm můžeme podávat i jako chřestový salát s grilovaným pstruhem. Ochucení chřestu by pak mělo být výraznější, použijeme citronovou šťávu. 3. Na spaření chřestu je nejlépe použít speciální hrnec na chřest, kde držíme špičky chřestu směrem nahoru, těsně nad vývarem, tak abychom je nepřevařili. 4. Na přípravu pyré je vhodné použít termo mixér. Usnadňuje práci a docílíte s ním i kvalitnější finální výsledek. Pstruh kuchaný 00 119, 136,85* cF1308_09-16.indd 15 lat.: Oncorhynchus mykiss vel.: 200–350+ g/ks původ: Rakousko, Česká republika, chov cena za 1 kg 90 59, 68,89* Chřest bílý původ: Řecko, Španělsko bal.: svazek 500 g cena za 500 g Cibule bílá 90 31, 36,69* vel.: příčný průměr 50+ mm bal.: síť 5 kg cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. velkoobchodním n archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Pracovní postup: 15 13.3.13 18:19