Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Veselé velikonoce

Platnost od 28.3. do 3.4.


Veselé velikonoce - strana 6










     

Veselé velikonoce - strana 6

RECEPTY Vaříme z vody Polévka se slávkami Potřebujeme: 1/2 lžičky semen koriandru 1/2 lžičky kmínu 900 g slávek 100 ml bílého vína 6 lžic másla 1 nadrobno nakrájenou cibuli 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru 1 lžičku mleté kurkumy špetku kajenského pepře 600 ml rybího vývaru 4 lžíce smetany ke šlehání 2 lžíce mouky sůl a pepř snítky čerstvého koriandru na ozdobu • • • • • • • • • • • • • • • Postup: Semena koriandru a kmín pražíme na dosti silném ohni na suché pánvi, až se rozvoní a začnou praskat. Dáme je do hmoždíře a rozmělníme na prášek. Slávky opláchneme a očistíme kartáčkem, případná byssová vlákna (hmatové „vousy“) odstraníme. Slávky s polámanými schránkami a ty, které se při poklepání na schránku neuzavřou, nepoužijeme. Očištěné slávky pak dáme do velkého hrnce s vínem a pod pokličkou vaříme na silném ohni 3–4 minuty. Hrncem občas potřeseme a zkontrolujeme, zda se schránky otevírají. Ty, které se neotevřou, nepoužijeme. Slávky necháme mírně vychladnout a tekutinu, ve které se vařily, přecedíme a uschováme. Zhruba dvě třetiny slávek vyloupeme. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla. Přidáme cibuli a opékáme ji na mírném ohni 4–5 minut, až změkne. Přidáme česnek a zázvor a směs zahříváme ještě asi minutu, potom přidáme pražený koriandr a kmín, kurkumu a kajenský pepř, přilijeme rybí vývar, tekutinu, v níž se vařily slávky, a smetanu, osolíme a opepříme. Polévku pak zvolna vaříme zhruba 10 minut. Zbývající máslo rozetřeme s moukou na hustou pastu. Vmícháme ji do polévky a polévku mícháme, dokud mírně nezhoustne. Nakonec přidáme slávky a prohřejeme je (zhruba 2 minuty). Polévku rozdělíme do nahřátých misek, ozdobíme snítkami koriandru a ihned podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: 4 vykuchané a oškrábané pstruhy (po 350 g) 700 g nových brambor 3 nakrájené jarní cibulky 1 natvrdo uvařené vejce, nakrájené nahrubo Na majonézu s řeřichou: 1 žloutek 1 lžičku dijonské hořčice 50 g nakrájených listů řeřichy 1 lžičku bílého vinného octa 225 ml olivového oleje sůl a pepř Na court-bouillon: 650 ml studené vody 850 ml suchého bílého vína 3 lžíce bílého vinného octa 2 velké nakrájené mrkve 1 nakrájenou cibuli 2 nakrájené řapíky celeru 2 nakrájené pórky 2 nakrájené stroužky česneku 2 čerstvé bobkové listy 4 snítky čerstvé petrželky 4 snítky čerstvého tymiánu 6 zrnek černého pepře 1 lžičku soli Na ozdobu: plátky citronu snítky petrželky • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Potřebujeme: 450 g slávek 8 syrových velkých krevet, vyloupaných a bez žilek 350 g olihní, očištěných a nakrájených na kroužky 120 g uvařených vyloupaných krevet 1/2 nakrájené červené cibule 1/2 nakrájené červené papriky 120 g sójových výhonků 120 g nakrájeného čínského zelí Na zálivku: 1 prolisovaný stroužek česneku 1 červenou čili papričku, bez semen a nakrájenou nahrubo 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru 2 lžíce nahrubo nakrájeného čerstvého koriandru 1 lžíci limetové šťávy 1 lžičku nastrouhané kůry z dobře omyté limety 1 lžíci světlé sójové omáčky 5 lžic slunečnicového oleje 2 lžičky sezamového oleje sůl a pepř • • • • • • • • • • • • • • • • • • Thajský salát s plody moře P tup: Postup: Postup: Slávky vydrhneme kartáčkem a odstraníme z nich byssová vlákna (hmatové „vousy“). Dáme je do velkého hrnce s malým množstvím vody, hrnec přikryjeme poklicí a slávky vaříme 3–4 minuty. Hrncem občas potřeseme a zkontrolujeme, zda se již slávky otevřely. Ty, které se neotevřou ani po 4 minutách, vyhodíme. Tekutinu, ve které se slávky vařily, uschováme. Slávky necháme vychladnout. V tekutině, ve které se vařily slávky, povaříme 5 minut na mírném ohni tygří krevety. Přidáme olihně a vaříme je další 2 minuty. Plody moře vyjmeme naběračkou s otvory z hrnce a ponoříme do studené vody. Necháme okapat. Tekutinu, v níž se vařily, uschováme.Slávky vyloupeme a dáme do mísy spolu s tygřími krevetami, olihněmi a uvařenými krevetami. Mísu přikryjeme a uložíme na hodinu do chladničky. Suroviny na přípravu zálivky kromě slunečnicového a sezamového oleje rozmixujeme na hladkou pastu. Potom přidáme oba oleje, odloženou tekutinu, v níž se vařily plody moře, 4 lžíce studené vody, sůl a pepř a vše ještě chvíli mixujeme. Těsně před podáváním smícháme v míse cibuli, červenou papriku, sójové výhonky a čínské zelí, ochutíme je 2–3 lžícemi zálivky a upravíme na velký talíř. Zbývající zálivku promícháme s plody moře a směs přidáme k zelenině. Promícháme a ihned podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Vařený pstruh • • • Postup: Všechny suroviny na court-bouillon (vývar z vína, koření a zeleniny) dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Hrnec přikryjeme pokličkou a vývar zvolna vaříme půl hodiny. Potom tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny, které vývaru dodaly chuť, vyhodíme. Vývar prudce vaříme 15–20 minut, aby se objem snížil na 600 ml. Pstruhy dáme do velkého pekáče, podlijeme vývarem a pomalu přivedeme k varu. Pekáč odstavíme a pstruhy necháme vychladnout. Připravíme řeřichovou majonézu: Žloutek, hořčici, řeřichu a ocet mixujeme půl minuty. Potom začneme přidávat olej – nejprve po kapkách, a když směs začne houstnout, tenkým praménkem. Zdá-li se nám hmota příliš hustá, zředíme ji trochou horké vody. Osolíme, opepříme a odložíme. Brambory vaříme ve velkém množství vody 12–15 minut, až změknou. Potom je scedíme a ochladíme studenou tekoucí vodou. Velké brambory rozpůlíme a všechny obalíme v řeřichové majonéze, nadrobno nakrájených jarních cibulkách a natvrdo vařeném vejci. Takto připravený salát rozdělíme na talíře. Pstruhy opatrně přeneseme na vrstvu papírových utěrek, osušíme je a zbavíme kůže. Na každý talíř dáme k bramborovému salátu jednoho pstruha. Porce ozdobíme plátky citronu a snítkami petrželky a podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Brn6, OZa6 / AMO6, APO6, AVY6, AJV6, CB6, Kla6 / - Koláč s lososem a cuketou Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje 2 červené papriky, bez semen a nakrájené nahrubo 1 nahrubo nakrájenou cibuli 2 vejce 230 g lososa bez kůže, nakrájeného na kostky 1 cuketu, nakrájenou na kolečka 1 lžičku nakrájeného čerstvého kopru sůl a pepř květ čínského česneku na ozdobu Na těsto: 350 g hladké mouky 1/2 lžičky soli 180 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky 2 žloutky rozšlehané vejce nebo mléko • • • • • • • • • • • • • • Postup: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme papriky a cibuli a opékáme je na mírném ohni 10–15 minut, až změknou. Potom je nahladko rozmixujeme nebo protlačíme jemným sítem. Vejce vaříme v osolené vodě 10 minut, prudce ochladíme studenou vodou, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Vejce nahrubo nakrájíme a spolu s lososem, cuketou a koprem přidáme k rozmixovaným paprikám. Osolíme, opepříme, důkladně promícháme a odložíme. Mouku prosejeme do mísy a smícháme se solí. Prsty do ní zapracujeme máslo, přidáme žloutky a 3–4 lžíce studené vody. Vypracujeme tuhé těsto a krátce je prohněteme. O něco více než polovinu těsta rozválíme na placku a dáme do formy na koláč o průměru 23 cm. Na těsto rozetřeme náplň a okraje zvlhčíme vodou. Zbývající těsto rozválíme a přikryjeme jím náplň. Okraje pevně stiskneme. Vrchní vrstvu těsta několikrát propíchneme, aby mohla unikat pára. Z odřezků těsta vytvarujeme drobné ozdoby, potřeme je na jedné straně rozšlehaným vejcem nebo mlékem a dáme na koláč. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C (u plynové trouby stupeň 6) 35–40 minut dozlatova. Porce ozdobíme květy čínského česneku. Koláč podáváme horký. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART