Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - čas jahod

Platnost od 10.4. do 7.5.


Epikure - čas jahod - strana 10










     

Epikure - čas jahod - strana 10

O vo c e & z e le n in a ROZŠÍŘENÉ ODRŮDY Adriana – raná odrůda českého původu s kuželovitými, lehce nakyslými plody Bogota – nizozemský kultivar s oranžovočervenými aromatickými plody a jemně nakyslou chutí Darselekt – francouzská poloraná odrůda se středně velkými plody a výraznou vůní látek a stopových prvků naleznete v dužině železo, vápník, mangan a  hořčík. Jahody posilují imunitní systém, chrání před rakovinou, snižují krevní tlak a mají preventivní účinek proti infarktu. Pomáhají také proti únavě a nervozitě. OD NÁKUPU KE KONZUMACI Při nákupu je třeba jahody důkladně prohlédnout ze všech stran, nesmějí být nahnilé či dokonce plesnivé. Lístky by měly mít sytě zelené. Zaměřte se především na místa, kde se plody dotýkají vaničky nebo přepravky – mohou být následkem manipulace otlačené, což by znamenalo jejich rychlou zkázu. Nezapomeňte ani na vůni – podle její intenzity bezpečně poznáte, jaký potenciál ovoce nabízí. Jahody po sklizni vydrží v  dobrém stavu pouze 1–2 dny, je proto vhodnější kupovat je častěji a  v  menším množství, abyste je zvládli sníst či zpracovat. Uchovat je lze ve formě zavařeniny, mohou se také usušit a  následně použít do moučníků nebo snídaňového müsli. Nabízí se i možnost zamrazení v podobě pyré nebo celých plodů – počítejte však s tím, že sice neztratí chuť ani vůni, pevnost a  tvar jim však nezůstane. Jejich následné použití se proto omezuje na omáčky, džemy, sorbety nebo koktejly. JEMNÁ PÉČE Jahody před použitím vždy důkladně propláchněte a  omyjte dostatečným množstvím studené vody. Zacházejte s nimi opatrně, i příliš silný proud vody může jejich dužinu poškodit. Kališní lístky odtrhněte až po omytí plodů, které by bez nich mohly nasát vodu, a ztratit tak část své chuti. A BÍLÁ ODRŮDA Novinkou jsou bílé šťavnaté jahody vyšlechtěné v Nizozemsku ze dvou amerických odrůd. Chutnají po ananasu (anglický název „pineberry“) a zatím se pěstují málo. Tomu odpovídá vysoká cena – v  Británii stojí 125g sáček v přepočtu asi 120 Kč. Elista – pozdní odrůda původem z Nizozemí se středně intenzivní chutí a vůní Elsanta – nizozemská poloraná odrůda se středně velkými plody jemné chuti i vůně Florence – pozdní odrůda původem z Anglie se středně intenzivní chutí Honeoye – skotská odrůda s intenzivním aroma a jemně nakyslým tónem Karina – raná nizozemská odrůda s výraznými tmavočervenými plody Karmen – poloraná odrůda českého původu s velkými sladkými aromatickými plody Mara de Bois – stáleplodící francouzský kultivar s měkkými aromatickými plody Rujana – měsíční východoněmecká odrůda s menšími plody a jemnou příchutí lesních jahod JAHOD SORBET Z MÁTY S LÍSTKEM 10 cE1309_08-11.indd 10 EPIKURE 26.3.13 11:37 9191_MA