Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - čas jahod

Platnost od 10.4. do 7.5.


Epikure - čas jahod - strana 11










     

Epikure - čas jahod - strana 11

z rozmixovaných jahod lze servírovat k čokoládovému dortu, svou svěžestí příjemně vyváží i hutnou a sladkou chuť brownies. LÉTO VE SKLENICI Jahody se hodí pro vaření domácího džemu. Při přípravě zavařenin je nutné pečlivě zkontrolovat kvalitu plodů, potlučené části odkrojit a nahnilé či plesnivějící plody vyhodit. Pak je stačí jen pomocí šťouchadla nebo tyčového mixéru rozmělnit do libovolné konzistence s většími či menšími kousky jahod a společně s cukrem, případně želírující látkou povařit a uzavřít do čistých sklenic. PRO ODVÁŽNÉ JAHODY V KUCHYNI Čerstvé jahody se konzumují jako stolní ovoce nebo s různými ingrediencemi, které podtrhnou jejich chuť. ŠLEHAČKOVÉ HODY Léty prověřenými partnery jahod jsou mléčné výrobky – tvaroh, jogurt a  smetana. Tu lze vyšlehat a  podávat na pokrájených plodech, oblíbená je studená omáčka z  rozmačkaných jahod a  smetany v  kombinaci s  horkými lívanci nebo palačinkami. Nehynoucí slávy si užívá také koktejl neboli shake z rozmixovaných jahod, mléka a tvarohu nebo vanilkové zmrzliny. Příznivci netradičních kombinací a pikantních chutí si mohou dopřát jahody s čerstvým kozím sýrem, rukolou a balsamikem. Podávají se také k masu, například ke carpacciu z hovězí svíčkové, vepřové panence nebo parmské šunce. Působivá je kombinace jahod s mořskými plody, jako jsou krevety a mušle. BYLINKY VÍTÁNY Zajímavým, ale opomíjeným doplňkem jahod jsou čerstvé bylinky. Vévodí jim aromatická máta, která obvykle slouží pouze jako ozdoba, dokáže se však uplatnit i jako ingredience. Nasekanou ji lze přidat k jahodám při přípravě koláče, příjemnou svěžest dodá studené jahodové polévce a skvěle provoní ovocné saláty. Sáhnout lze i  po bazalce či koriandru, jež dají ve společnosti jahod vzniknout zajímavé salse ke grilovanému drůbežímu masu. ČAS NA MOUČNÍK Většina druhů ovoce včetně jahod se uplatňuje v kategorii dezertů. Nenáročnou klasikou jsou koláče z křehkého těsta či bublanina, dále se nabízejí rozmanité dorty s jahodami, jež zdobí vršek korpusu nebo jsou v podobě krému ukryté v jeho útrobách. K oblíbeným stálicím české kuchyně patří plněné ovocné knedlíky sypané tvarohem a polité rozpuštěným máslem, které zastanou i roli hlavního chodu. Kdo touží po lehkých a svěžích dezertech, ocení jahodové tiramisù, vrstvené poháry z tvarohu, ricotty či mascarpone ozdobené lístkem máty nebo nadýchaný dort Pavlova. JAHODY A ČOKOLÁDA V poslední době získává na popularitě čokoládové fondue, tedy rozpuštěná hořká, mléčná či bílá čokoláda, do níž se jahody a další druhy ovoce namáčejí. Výborně chutná také jemná našlehaná pěna neboli mousse připravená z hořké či bílé čokolády. Omáčku V EPIKURE ČÍSLO 11 SI MŮŽETE PŘEČÍST VŠE O PŘEDNOSTECH CHŘESTU, JEHO PĚSTOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE I ROZMANITÉM VYUŽITÍ V KUCHYNI. na jahody, bal. 2 kg získáte na www.makro.cz/ovoce cE1309_08-11.indd 11 9191_MAKRO_A_la_card_kupon_Epikure_200x65_jahody.indd 1 11 26.3.13 11:37 22.3.13 15:18