Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - čas jahod

Platnost od 10.4. do 7.5.


Epikure - čas jahod - strana 17










     

Epikure - čas jahod - strana 17

LAHŮDKA Z FRANCIE Máslo bylo součástí jídelníčku na francouzských zámcích již v  16. století, v  podzámčí se však začalo objevovat až koncem 19. století. Vznik věhlasné mlékárny Echiré má na svědomí révokaz, který se podepsal na zdejších vinicích, a  řada vinařů proto přešla k  chovu skotu a  mlékárenství. V  roce 1888 zde vznikla první družstva. Ve vsi Echiré založili dobře fungující družstvo o  šest let později a  díky němu se mléko od hospodářů denně sváželo do mlékárny. Postup výroby je celá léta stejný: v  odstředivce se nejprve od mléka oddělí smetana, a ta pak s přídavkem 1–2 % mléčných kvasinek 16–18 hodin stojí při teplotě 14 °C. Následně se stlouká v  týkové máselnici. Tím se rozruší membrána kuliček tuku, které se shlukují do hrudek máslového zrna. Vedlejší produkt stloukání – podmáslí – se nejprve slije a  pak dokonale vypláchne vodou. Máslo se hněte tak dlouho, dokud nevznikne jednolitá hmota s  pouhými 16 % vody. Tradiční „beurre Echiré“ se balí do zlaté fólie a  ukládá do dřevěných krabiček. Jemné ořechové aroma z něj dělá pravou delikatesu. DOMÁCÍ OCHUCENÉ MÁSLO Máslo vyloženě vybízí ke kulinářské tvořivosti a  dochucování. Třeba rozpuštěné máslo se šalvějí se výborně hodí k  čerstvým těstovinám. Každý si může vyrobit například bylinkové, rajčatové nebo dokonce lanýžové máslo. Výroba je jednoduchá: stačí zvolené ingredience důkladně smíchat se změklým  máslem (obr. 1–2), vzniklou hmotu vytvarovat do ruliček (3), nechat ztuhnout v  chladničce a poté nakrájet (4). S  těmito kreacemi zaručeně sklidíte úspěch, ať už je budete podávat s  křupavou bagetou jako předkrm, nebo je použijete jako jedinečnou chuťovou přísadu do polévek, omáček či těstovin (5). 1 2 MONTANARI – CHUŤ ITÁLIE Vyhlášené italské máslo Montanari vzniká ze smetany sebrané z  večerního dojení krav, z  jejichž mléka se vyrábí sýr parmazán. Krávy se pasou na pastvinách a mimo období pastvy jsou krmeny pouze místním senem sušeným tradičním způsobem – používání silážovaných krmiv včetně kukuřičné siláže je zakázáno. Mléko doputuje do mlékáren nejpozději do dvou hodin po dojení. Částečně se odstředí přirozenou cestou – po přelití do nerezových nezakrytých nádrží se sbírá smetana usazující se na povrchu mléka – a další postup je shodný s předchozím. • původ: Francie • solené, nesolené • bal.: 250 g • cena za 250 g 99,90 114, 89* 4 5 Máslo Antica Cremeria Máslo S. Ilario Máslo S. Ilario • původ: Itálie • bal.: 500 g • cena za 500 g • původ: Itálie • bal.: 250 g • cena za 250 g • původ: Itálie • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 99,90 114, 32,90 37, 114,90 132, 89* 84* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH cena s DPH Francouzské A. O. P. máslo z Echiré 3 14* 17 cE1309_16-17.indd 17 27.3.13 12:02