Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - čas jahod

Platnost od 10.4. do 7.5.


Epikure - čas jahod - strana 21










     

Epikure - čas jahod - strana 21

VÍNO & SÝR LAHODNÁ HARMONIE První kroky výroby jsou u obou vín stejné: odstraní se stonky, jež obsahují hodně taninu a daly by nápoji hořkou příchuť. Hrozny se dříve rozšlapávaly, dnes je rozmačkávají stroje. Vzniká rmut – mazlavá kaše ze šťavnaté ovocné dužiny, slupek a peciček. V této chvíli se postupy výroby bílého a červeného vína rozcházejí. U BÍLÉHO VÍNA… … je rmut ponechán několik hodin v  klidu, aby se uvolnily látky důležité pro chuť, vzhled, vůni a strukturu budoucího nápoje. Ve vinném lisu se nejjemnější mechanickou metodou od sladkého hroznového moštu oddělí vinné zbytky (matoliny) tak, aby se předešlo rozdrcení peciček obsahujících hořké látky. Mošt se stáčí do nerezových tanků, kde pomocí kvasinek začíná kvašení. Technologií řízeného kvašení (při 18–20 °C) se vyrobí bílá vína s větším obsahem přírodních aromatických látek než u spontánního kvašení při vyšších teplotách. Přemění-li kvasný proces takřka všechen hroznový cukr na alkohol (max. zbytek do 4 g/l), výsledkem je suché víno. Zastaví-li se kvasný proces dříve, vzniknou polosuchá či polosladká vína. NEJLEPŠÍ PARTNEŘI Čerstvý sýr, smetanový sýr, mozzarella – mladá svěží bílá nebo červená vína, např. Chianti, Sangiovese, Pinot Grigio Kozí sýr – Sauvignon Blanc, Müller Thurgau Tvrdý sýr, např. manchego, čedar – mladý: suché sherry nebo Cava (sekt), starý: starší silná suchá červená vína, např. Rioja Reserva SMETANOVÝ KOZÍ SÝR S RŮŽOVÝM PEPŘEM A MEDEM Sommelier MAKRO doporučuje Sancerre Blanc nebo Sauternes. Plísňový sýr, např. gorgonzola, stilton – silně sladká červená a  bílá vína, např. Sauternes, Madeira, Muskat (muškát) Měkký sýr, např. brie – ovocná minerální perlivá vína, např. Champagne Blanc de Blancs GRUYÈRE A BYLINKOVÝ SMETANOVÝ SÝR Sommelier MAKRO doporučuje Champagne Blanc de Blancs nebo Veltlínské zelené z rakouského Wachau. PEČENÝ SÝR FETA Sommelier MAKRO doporučuje bílé Bordeaux (Entre-Deux-Mers) nebo Sylvaner z francouzského Alsaska. Guy Saget SANCERRE Château de la Roche POUILLY FUME • Sancerre A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Pouilly Fumé A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 299,90 362, 319,90 387, Fernway SAUVIGNON BLANC • suché • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • původ: Marlborough, Nový Zéland • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 194,90 235, 146,90 177, 08* 83* 75* epikure dny / ochutnejte s námi VÝBĚR SÝRŮ S OŘECHY Sommelier MAKRO doporučuje Sherry Manzanilla nebo Cabernet Sauvignon z Nového světa. Přijďte do svého velkoobchodu MAKRO ochutnat vybraná bílá vína a čerstvé jahody. Termín: pátek: 12. 4. 2013 od 12.00 do 20.00 hod. sobota: 13. 4. 2013 od 10.00 do 18.00 hod. cE1309_18-21.indd 21 9730_MAKRO_Epikure_ochutnavka_vino_podval_130x33.indd 1 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH 88* Vinařství Proqin SAUVIGNON BLANC pozdní sběr Uvedené ročníky vín jsou jen ilustrační. OD HROZNŮ K LAHVI Otázku, zda vybrali k  sýru správné víno, si kladou hostitelé na celém světě. Odpověď je jednoduchá. S  výjimkou několika základních pravidel je to záležitost chuti. Nenechte se mýlit zažitým předsudkem, že jediným výborným doprovodem k sýrovým specialitám jsou červená vína. Při správném snoubení chutí nápoje a pokrmu však potřebujete určitou odvahu a  především ochotu k  experimentům. Budete-li se přitom držet několika základních doporučení, jistě sami najdete tu správnou kombinaci. Chutě by se měly vzájemně doplňovat – jemný sýr vyžaduje lehké víno, kyselejší se zase dobře hodí k polosuchému nebo jemně sladkému vínu. Velmi pikantní sýr se výborně uplatní v  doprovodu  jemně sladkých i velmi kyselých vín. 21 15.3.13 9:22 27.3.13 15:54