Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - čas jahod

Platnost od 10.4. do 7.5.


Epikure - čas jahod - strana 9










     

Epikure - čas jahod - strana 9

D nešní podoba plodů jahodníku nemá příliš dlouhou historii. Drobné aromatické lesní jahody znali už naši předkové z doby kamenné, velkoplodé odrůdy se objevily teprve asi před 300 lety. Plané rostliny vhodné k  pěstování během krátké doby pronikly z Ameriky do Evropy. Okolo roku 1750 se v Amsterodamu podařilo zkřížit jahodník chilský s virginským a vyšlechtěná rostlina se stala matkou tisícovky dalších odrůd. V  Čechách se začaly jahody pěstovat až koncem 19. století na Neveklovsku díky jejich nadšenému propagátorovi Rudolfu Strimpelovi, správci na dvorci Chlístov v Teletíně. LEKCE BOTANIKY Z  botanického hlediska jsou jahodníky členy čeledi růžovitých (Rosaceae). Jejich plody tvoří drobné zelené až žluté nažky uložené na povrchu slupky nebo v  malých důlcích, kdežto šťavnatá červená dužina je tzv. nepravým plodem. V  současnosti se jahody pěstují po celém světě, postupem doby byly vyvinuty speciální odrůdy, jimž se daří v  rozličných podnebích od sluncem zalitého subtropického pásma až po studené severní regiony. Podle frekvence sklizně se dělí na jednouplodící (jednou za rok), stáleplodící (zhruba dvakrát do roka) a měsíční (pravidelně po celou sezonu). PRIMA SEZONA Největším producentem jahod jsou USA, Španělsko, Polsko, Japonsko, Itálie, Korea a  Rusko. Jahody se dají koupit celoročně, ovšem plody dovezené v zimě přes půl světa nesahají sezonním jahodám ani ke stopce. První voňavé jahody jsou k  mání na jaře – hlavním vývozcem v  tomto období je Španělsko, postupně následují odrůdy italské, francouzské, německé, belgické a  nizozemské. V  České republice jsou jahody v  nejlepší formě během června a  v  tomto období by neměly chybět v žádné kuchyni – sezonní ovoce z  lokálních zdrojů je tím nejlepším, co si můžete dopřát. NAPĚCHOVANÉ ZDRAVÍM Kromě chuťových předností ukrývají jahody rozmanitou škálu zdraví prospěšných látek. V  obsahu vitaminu C směle konkurují citronům, tělu dodají také kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitamin E a provitamin A. Z minerálních ŠAMPAŇSKÉ S JAHODOU? Oblíbená a oku lahodící je kombinace jahody a šumivého vína. Profesionální sommelieři však tvrdí, že toto spojení neprospěje chuti ani jedné ze zúčastněných ingrediencí, zejména podává-li se suchý sekt. Chcete-li si však ke sklence šťavnaté ovoce dopřát, vybírejte skutečně zralé, aromatické plody a šumivé víno s vyšším obsahem cukru. Jahody zahradní • vel.: příčný průměr 25+ mm • odrůda: Fortuna, Splendor • původ: Španělsko • bal.: karton 2 kg • cena za 1 kg 79,90 91, 89* PLATNOST CEN POUZE 7 DNŮ OD 10. 4. DO 16. 4. PLATNOST CEN POUZE 7 DNŮ OD 10. 4. DO 16. 4. Jahody zahradní „Premium“ Jahody zahradní „Premium“ • vel.: příčný průměr 22–35+ mm • odrůda: Elsanta • původ: Belgie, Nizozemsko • bal.: vanička 500 g • cena za 500 g • vel.: příčný průměr 22–35 mm • odrůda: Elsanta • původ: Španělsko, Nizozemsko • bal.: karton 1 kg • cena za 1 kg 59,90 68, 99,90 114, 89* 89* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH PLATNOST CEN POUZE 7 DNŮ OD 10. 4. DO 16. 4. 9 cE1309_08-11.indd 9 27.3.13 11:56