Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika 3

Platnost od 24.4. do 21.5.


Česká klasika 3 - strana 10










     

Česká klasika 3 - strana 10

Vepřová panenka plněná hruškami Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Kalkulovaná cena (bez DPH) VEPŘOVÁ PANENKA: Vepřová panenka mražená 2000 g 295,80 Kč Kompot hruškový 300 g 7,16 Kč Horeca Select Sádlo škvařené 100 g 4,05 Kč 10 g 0,04 Kč 250 g 8,98 Kč Sůl OMÁČKA: Hrušky čerstvé Máslo 82 % Kuřecí vývar (vlastní výroba) 80 g 7,97 Kč 400 g 11,60 Kč Cukr krupice 20 g 0,46 Kč Hruškovice 90 g 19,52 Kč Horeca Select Tymián čerstvý 30 g 8,99 Kč Sůl 5g 0,02 Kč Horeca Select Pepř černý, celý 1g 0,35 Kč archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku Makro aktuální cenu jednotlivých surovin. Cena za jednu porci** : Obtížnost: 36,49 Kč 30 min Pracovní postup: Příprava panenky: • Kompotované hrušky nakrájíme na hranolky široké 1,5–2 cm a dlouhé tak, abychom jimi prošpikovali panenku. • Panenku z každé strany prořízneme tenkým nožem a protáhneme jí držátko vařečky. Dovnitř opatrně vetkneme špalíky z hrušek (panenku naplníme). Maso na povrchu osolíme. • Zbytky hrušek rozmixujeme a potřeme jimi panenku. • Na rozpálené pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo a maso na něm orestujeme dozlatova ze všech stran, trvá to asi 5 až 8 minut. • Opečenou panenku dáme na pekáč a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 10 minut. Poté pekáč vyndáme, přikryjeme a necháme 5 minut odpočívat na teplém místě. • Panenku nakrájíme na silnější plátky (2 cm) a podáváme s omáčkou z hrušek. Zdobíme větvičkou tymiánu. Příprava omáčky: • Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky 1 × 1 cm. • V rozpálené pánvi na vyšším ohni na polovině másla krátce orestujeme hrušky. Stáhneme oheň na polovinu a zasypeme je cukrem. Za občasného míchání počkáme, až se začne tvořit světlejší karamel. Lehce osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přidáme nahrubo pokrájené lístky tymiánu. • Jakmile hrušky získají medovou barvu a budou lehce zkaramelizované, zalijeme je vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a zredukujeme (vyvaříme) pod polovinu původního objemu. • Přilijeme hruškovici, promícháme a stáhneme z ohně. Do omáčky nakonec přidáme zbylé, na kostičky nakrájené ledové máslo. Přidáváme ho postupně, výrazně omáčku nemícháme, jen lehce kroužíme pánví, už nevaříme. Máslo omáčku zjemní a zahustí. Omáčku případně dochutíme solí. Tipy kuchaře: 1. Panenku opékejte jen krátce a zprudka, aby se zatáhla a nepouštěla šťávu. 2. Servírujte třeba s pečeným bramborem s tymiánem. 10 cR1310_01-12.indd 10 10.4.13 14:22