Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika 3

Platnost od 24.4. do 21.5.


Česká klasika 3 - strana 14










     

Česká klasika 3 - strana 14

Kachna na zázvoru s jablky a bramborový knedlík se strouhankou Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Kalkulovaná cena (bez DPH) KACHNA: 5000 g 434,50 Kč Zázvor čerstvý 250 g 11,48 Kč Jablko čerstvé 300 g 3,87 Kč 15 g 0,07 Kč Kachna Sůl Hladká mouka 150 g 2,24 Kč 1500 g 43,50 Kč 15 g 6,33 Kč Jablka čerstvá 500 g 6,45 Kč Cukr krupice 100 g 2,29 Kč Bílé víno suché 200 g 15,98 Kč 2000 g 21,80 Kč 750 g 11,18 Kč Vejce 50 g 6,25 Kč Sůl 15 g 0,07 Kč Bramborový škrob 10 g 0,50 Kč Horeca Select Sádlo škvařené 50 g 2,03 Kč 500 g 8,20 Kč Kuřecí vývar (vlastní výroba) Zázvor mletý JABLKA: BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY: Horeca Select Brambory varný typ B Hrubá mouka Obtížnost: 1 h 45 min Strouhanka Cena za jednu porci** : 57,67 Kč archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku Makro aktuální cenu jednotlivých surovin. Pracovní postup: Příprava kachny: • Kachnu očistíme od zbytků peří a drobných nečistot a omyjeme ji pod tekoucí vodou. Osušíme ji a odřízneme z ní v kloubech poslední špičatou část křidélek, tzv. letky. Ty vložíme do pekáče, ve kterém budeme péci kachnu. • Zázvor najemno nastrouháme. • Kachnu osolíme zevnitř i zvenku a potřeme ji ze všech stran zázvorem. Dovnitř kachny vložíme celé jablko a otvor uzavřeme kuchyňskou jehlou. Takto připravenou kachnu položíme na křidélka do pekáče. Podlijeme vodou a přikryjeme ji poklicí nebo alobalem. Pekáč vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C a zakrytou kachnu pečeme 1,5 hodiny. • Poté sundáme poklici nebo alobal a dopečeme kachnu dalších 30 minut dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáče a necháme na teplém místě odpočinout. Příprava výpeku: • Pekáč, ze kterého jsme vyndali pouze kachnu, položíme na plotnu na střední oheň a zbylou tekutinu odvaříme pryč za občasného zamíchání plochou vařečkou. Část tuku slijeme vedle do mističky nebo rendlíku tak, aby v pekáči zbyly jen 2 lžíce sádla. • Nyní dno pekáče zaprášíme moukou a plochou vařečkou opět zamícháme. Mouka se začne přichytávat ke dnu. Chceme, aby mouka lehce zhnědla, tzv. zarestovala se do nápeku s tukem. To trvá alespoň 4 minuty. • Poté přilijeme 1500 ml kuřecího vývaru a necháme ho přijít k varu. Přidáme špetku sušeného zázvoru. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna a ze stran pekáče případný nápek a po 1 minutě varu stáhneme oheň na minimum a za občasného míchání ode dna šťávu v pekáči prováříme dalších 15 minut. Poté ji přecedíme přes jemné síto do rendlíku. Podle chuti dosolíme. Již nevaříme. Šťávu podáváme ke kachně. • Kachnu naporcujeme, polijeme šťávou a přidáme jablka. Příprava jablek: • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. • Do hlubší pánve nasypeme cukr, který zalijeme vodou. Na středním ohni zahříváme pánev tak dlouho, dokud se voda pomalu nevyvaří a cukr se nezačne barvit dohněda. Jakmile se cukr začne barvit dohněda, stáhneme oheň na minimum, abychom karamel nespálili. • Až karamel začne dostávat tmavě zlatavou barvu, přilijeme najednou všechno víno a necháme sražený karamel zpět rozpustit. Trvá to zhruba 2 minuty. Poté přidáme jablka a podusíme je doměkka, trvá to asi 5 minut. Jablka v karamelu obrátíme. Stáhneme z plotny, jablka necháme v omáčce ještě chvíli odpočinout – natáhnou do sebe chuť a zároveň ochutí karamelovou omáčku. Příprava knedlíků: • Do většího kastrolu dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Ve druhém hrnci uvaříme brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Když vychladnou, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme škrob, mouku, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. • Z těsta pak vytvarujeme šišky dlouhé 12 cm a o průměru 5 cm. Knedlíky ihned vkládáme do vroucí vody. Po chvíli zkontrolujeme, zda plavou, jinak je odlepíme ode dna. Když jsou hotové, vyjmeme je děrovanou lžicí rovnou do misky s rozpuštěným sádlem – jen tak neoschnou a neokorají, zůstanou vláčné. • Rozpálíme pánev a na více než středním ohni na ní za neustálého míchání opečeme nasucho strouhanku, dokud nedostane světle hnědou barvu. • Opečenou strouhanku přesypeme do mísy. Knedlíky nakrájíme na plátky a ještě horké je ve strouhance obalíme z obou stran a podáváme. Tipy kuchaře: 1. Ne každá kachna je pečením měkká po dvou hodinách. Je-li správně měkká a upečená, zjistíte jednoduchou metodou: Uchopíte stehenní kost a opatrně bez problémů s ní ve stehýnku otočíte ve směru hodinových ručiček. Jestliže kost klade velký odpor, kachnu dejte ještě na 10 až 15 minut zpět do trouby. 2. Kachnu solte důkladně, spotřebujte zhruba velkou lžíci soli. 3. Křídla ve výpeku nechávejte, protože šťávě dodávají chuť a barvu. Vyhoďte je až nakonec. 4. Do karamelu přidávejte suché víno, jako jsou Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Tramín. 14 cR1310_13-32.indd 14 11.4.13 15:53