Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika 3

Platnost od 24.4. do 21.5.


Česká klasika 3 - strana 20










     

Česká klasika 3 - strana 20

Srnčí na hříbkách a bramborové šišky Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Kalkulovaná cena (bez DPH) SRNČÍ: 1500 g 388,50 Kč Horeca Select Cibule žlutá 200 g 2,58 Kč Mrkev 320 g 3,17 Kč Celer bulva 100 g 1,49 Kč Petržel kořenová 100 g 2,19 Kč Máslo 82 % 75 g 7,47 Kč Horeca Select Sádlo škvařené 75 g 3,04 Kč Horeca Select Pepř černý, celý 0,5 g 0,17 Kč Horeca Select Bobkový list 0,5 g 0,62 Kč 1g 0,80 Kč Srnčí plec Horeca Select Tymián čerstvý Horeca Select Nové koření 0,5 g 0,20 Kč Červené víno sladké 600 g 47,94 Kč 1400 g 63,00 Kč 25 g 0,73 Kč 1g 0,35 Kč Hovězí vývar (vlastní výroba) Ocet vinný, červený Citron na kůru Horeca Select Pepř černý, celý Sůl 20 g 0,09 Kč 600 g 111,32 Kč 1000 g 10,90 Kč 500 g 7,45 Kč Vejce 50 g 6,25 Kč Sůl 10 g 0,04 Kč Bramborový škrob 10 g 0,50 Kč 200 g 3,28 Kč Horeca Select Hříbky mražené, celé ŠIŠKY: Horeca Select Bambory varný typ C archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou indikativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku Makro aktuální cenu jednotlivých surovin. Hrubá mouka Obtížnost: Pracovní postup: 2h Strouhanka Cena za jednu porci** : 66,21 Kč Příprava srnčí plece: • Srnčí maso očistíme a nakrájíme na kostky 2 × 2 cm. • Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. • Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky 1 × 1 cm. • V rozpáleném kastrolu na vyšším ohni rozpustíme 2 lžíce sádla s 2 lžícemi másla a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Přidáme koření a bylinky. • Jakmile zelenina získá barvu, přidáme cibuli. Společně orestujeme dozlatova. Přidáme srnčí maso, osolíme, opepříme a orestujeme ho ze všech stran. Šťávu, kterou maso pustí, vyrestujeme zpět na tuk. Teprve poté přilijeme víno. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a veškeré víno odvaříme pryč. Poté přilijeme ocet a zamícháme. Přilijeme vývar, přidáme citronovou kůru, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod 1/3 a pomalu dusíme pod pokličkou 1 hodinu, nebo dokud nebude maso měkké. • Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. • V rozpáleném kastrolu rozpustíme zbytek sádla a orestujeme na něm hříbky. Na ně přecedíme omáčku, přidáme maso a společně zavaříme. Dochutíme solí. Stáhneme z ohně a do hotového pokrmu vmícháme pokrájené máslo na kostičky. Omáčku již nevaříme. Příprava šišek: • Strouhanku opečeme nasucho v rozpálené pánvi za stálého míchání do tmavě zlatavé barvy a dáme stranou. • Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme škrob, mouku, sůl a vejce a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném stole váleček, rozdělíme ho na dílky a připravíme z nich krátké válečky (šišky). • Šišky vkládáme do osolené vody. Zhruba za 6 až 7 minut jsou uvařené. Vyjmeme je z vody, na talíři obalíme v opečené strouhance a ihned podáváme. Tipy kuchaře: 1. Z citronu strouhejte jen žlutou část, jelikož bílá je hořká. 2. Brambory na šišky nevařte příliš doměkka, těsto by pak bylo řídké a šišky by se rozvařily. 3. Těsto na šišky by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci zřídnout, musíte tedy pracovat rychle. 4. Pamatujte si, že vroucí osolená voda vždy čeká na bramborové těsto. Ne naopak. Těsto by během čekání, než se voda začne vařit, velmi zřídlo. 5. Pokud chcete šišky zamrazit, vložte je ihned po uvaření na chvíli do několika lžic rozpuštěného sádla. Obalí se v něm a neokorají. Nechte je vychladnout a zamrazte. 6. Po rozmrazení šišky orestujte na lžíci sádla nebo másla a opět je obalte v opečené strouhance. 20 cR1310_13-32.indd 20 11.4.13 15:57