Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika 3

Platnost od 24.4. do 21.5.


Česká klasika 3 - strana 3










     

Česká klasika 3 - strana 3

Základ úspěchu? Vývar! O kvalitním vývaru můžeme bez nadsázky hovořit jako o základním stavebním kameni gastronomie. V kuchařských knihách bývá častokrát opomenut, podceňován, dokonce i v knihách slavných světových šéfkuchařů bývá občas popsán kdesi vzadu za stovkami receptů, těsně před abecedním rejstříkem. Přitom na dobrém vývaru častokrát celý pokrm stojí. V mnoha případech rozdíl mezi kvalitním pokrmem z dobré restaurace a připraveným doma, byť se vší péčí a láskou, tvoří právě vývar. Vývarů je na světě pochopitelně tolik, kolik je na světě kuchařů. Každý opravdu dobrý kuchař vaří ten svůj zaručeně nejlepší a nejvhodnější. Najděte si i vy ten svůj, díky němuž posunete své kuchařské umění obrovským krokem kupředu! Rozhodně platí, že sebehorší vývar je lepší než sebekvalitnější voda! U dobrého vývaru, tak jako v celé gastronomii, záleží na vstupních surovinách. Čím kvalitnější suroviny použijeme, tím kvalitnější vývar získáme. Vždycky musejí být čerstvé a zbavené veškerých nečistot. Zapomeňte na nahnilé, zapařené, prošlé nebo dokonce zkažené kusy. Vývar není bažina, kde můžete utopit či rozvařit cokoliv, co vám přijde pod ruku, jak se někteří kuchaři domnívají. Kloubové kosti, šlachy, flaksy a jiné odřezky z masa, které se v mnoha domácnostech vyhodí, obsahují pro kuchaře malý zázrak. Kolagen. Ten se postupným a správným vařením ve vodě rozpustí, zeželíruje a dá vývaru základ, tedy tělo. Maso a přidaná zelenina s vhodným množstvím koření dodají pak tu správnou chuť i výraz. Připravit dobrý vývar není složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Vždy se ho dá udělat větší množství a zmrazit. Vždyť v mrazáku vydrží několik měsíců! Alespoň jednou zkuste vývar připravit doma a z něj následně uvařte pokrm, do kterého byste normálně použili jen vodu nebo kostku bujonu zakoupenou v obchodě. Posunete svou domácí kuchyni kupředu. Na těchto stránkách předkládáme základní poměry jednotlivých surovin a jednoduché vývary, pochopitelně vhodné jako základ české a moravské kuchyně. Berte to jako příklad a cestu ke zlepšení vašich pokrmů. Vážně to stojí za to! Váš Roman Vaněk Obsah Zeleninový vývar ......................................4 Kuřecí vývar...............................................5 Hovězí vývar ......................................... 6 Masový vývar ........................................ 7 Smažený květák a květákové pyré .......... 8 Vepřová panenka plněná hruškami ........ 10 Cikánská hovězí pečeně ...................... 12 Kachna na zázvoru s jablky a bramborový knedlík se strouhankou ................................... 14 Bažantí prsíčko s hříbky a malinovou omáčkou ......................... 16 Králík na česneku s nastavovanou kaší ............................ 18 Srnčí na hříbkách a bramborové šišky ............................. 20 Jelení guláš ........................................ 22 Candát se sardelovým máslem ............ 24 Štika s kerblíkovou omáčkou................ 26 Houbovec ........................................... 28 Sladký loupák (Makovka) ..................... 30 Obrácený hruškový koláč ..................... 31 cR1310_01-12.indd 3 10.4.13 16:56