Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika 3

Platnost od 24.4. do 21.5.


Česká klasika 3 - strana 4










     

Česká klasika 3 - strana 4

Zeleninový vývar Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Horeca Select Mrkev 440 g Celer 200 g Petržel 200 g Pórek – jen bílá část 440 g Horeca Select Cibule 440 g Horeca Select Žampiony – čerstvé 200 g Rajčata 200 g Horeca Select Hladkolistá petržel Rostlinný olej Horeca Select Tymián – čerstvý 20 g 100 g 1g Horeca Select Nové koření 0,25 g Horeca Select Pepř celý, bílý 0,5 g Horeca Select Bobkový list Studená voda Sůl Obtížnost: 0,1 g 3000 g 10 g 60 min Pracovní postup: • Všechnu zeleninu perfektně očistíme. Mrkev, celer a petržel nemusíme škrábat, stačí je důkladně vydrhnout pod tekoucí vodou. Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev, celer a petržel. • Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, abychom ho zbavili písku. Pak ho překrojíme podél na dvě poloviny a ty překrojíme opět na poloviny. Takto připravený pórek nakrájíme na malé kostičky – čím menší, tím lepší. • Cibuli, žampiony, rajče a velkolistou petrželku nakrájíme nadrobno. • Do rozpáleného širšího kastrolu vlijeme olej a přidáme všechny pokrájené ingredience včetně koření. Oheň stáhneme na polovinu a za stálého míchání restujeme 10 minut. • Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Stáhneme naběračkou případnou pěnu. Stáhneme oheň pod 1/3 a vývar necháme velmi pomalu vařit 45 minut. • Vývar scedíme přes jemné síto a pokud možno co nejrychleji zchladíme například v nádobě s ledovou vodou. Do vývaru můžeme vhodit i kostky ledu, které ihned vyndáme plochým sítem, aby se led nerozpustil do vývaru, čímž bychom ho zbytečně zředili. Led na sebe nabalí tuk, který ve vývaru nechceme. • Takto připravený vývar můžeme zamrazit. Tipy kuchaře: 1. Do zeleninového vývaru můžete přidat i 50 g fenyklu. Vývar získá zajímavou chuť. 2. Nechcete-li zeleninový vývar mrazit, tedy připravovat ho větší množství, jednoduše si propočítejte poměr surovin pro menší množství vývaru. 3. Zeleninový vývar při delším vaření ztratí svou svěžest! 4. Zeleninový vývar, pokud ho co nejrychleji nezamrazíte nebo nepoužijete do připravovaného pokrmu, rychle ztrácí svou vůni a chuť. Proto se snažte připravit čerstvý zeleninový vývar vždy co nejblíže času, kdy s ním opravdu budete pracovat. Nebo použijte vývar čerstvě rozmražený. 5. Budete-li chtít získat větší aroma koření, rozpalte malou pánvičku na nejvyšší oheň, počkejte, až se z ní začne kouřit, vložte do ní kuličky pepře a nové koření. Pánvičkou opatrně nad ohněm minutu kružte tak, že se kuličky budou neustále pohybovat po dně pánve. Takto orestovaný pepř a nové koření vložte do vývaru spolu s ostatními surovinami. 4 cR1310_01-12.indd 4 10.4.13 16:57