Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 13










     

Epikure - vína a sýry - strana 13

Sý r y – Bo u r g o g n e BOURGOGNE BURGUNDSKO/BOURGOGNE Region dostal jméno po germánských Burgundech, kteří tu žili v 5. století. Na území Burgunska lze najít nespočet historických památek, především středověká opatství, která jsou největší turistickou atrakcí. Region se však pyšní i pokrmy zdobícími menu světových restaurací. Ochutnat tu můžete tradiční šneky nebo třeba kohouta na víně. Burgunďané jsou na svou gastronomii pyšní a věnují jí velkou péči, za což po právu sklízejí michelinské hvězdičky. Mléko od burgundského skotu je tím nejlepším, které se ve Francii nadojí. Není divu – především v pohoří Jura mají krávy, ovce a kozy možnost pást se v panenské přírodě od konce zimy až do prvních mrazů. Z jejich mléka pak vznikají světoznámé sýrové lahůdky, jež se chuťově dokonale snoubí se slavným burgundským vínem. Ty nejlepší se vyrábějí přesně podle prastarých postupů v rodinných farmách nebo malých družstvech. Brillat Savarin • měkký sýr s papájou • bal.: 200 g • cena za 200 g 139,90 160, 89* Brillat Savarin • měkký sýr s brusinkami • bal.: 200 g • cena za 200 g 139,90 160, 89* PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Langres A. O. C. • měkký zrající sýr • bal.: 180 g • cena za 180 g 129,90 149, BRILLAT-SAVARIN DE BOURGOGNE 39* Brillat-Savarin de Bourgogne • bal.: 200 g • cena za 200 g archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH NOVINKA! Velmi jemný a velmi tučný sýr (75 % tuku v sušině) vytvořil ve  30. letech 20. století Henri Androuet a jméno mu dal po slavném francouzském gurmánovi 18. a 19. století. Bochníček s bílou plísní na povrchu pochází původně z Normandie, ale dnes se produkuje také v  Burgundsku. Vyrábí se výhradně z  kravského mléka, které se ještě obohacuje o smetanu. Po tří až čtyřhodinovém zrání se sýr sráží a přitom se pravidelně otáčí. Nakonec se bochníčky suší a zrají, ideálně 12 dní. Během této doby se na povrchu vytvoří silná sametově bílá kůra, zatímco hmota má lehce citronový nádech. Sýr má hmotnost 200 gramů a lépe chutná jako mladý. 109,90 126, 39* 13 cE1310_01-25.indd 13 4/9/13 12:02 PM