Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 18










     

Epikure - vína a sýry - strana 18

SAVOJSKÉ ALPY/SAVOIE Sý r y – Sa vo ie J edním z  největších lákadel této oblasti je nejvyšší evropská hora Mont Blanc (4807 m n. m.), vypínající se na  hranici mezi Francií a Švýcarskem. Díky vysoké nadmořské výšce se tu nachází řada ledovců. Další atrakcí jsou vynikající podmínky pro lyžování, například oblast Les Trois Vallées patří k největším lyžařským střediskům na světě. V malebné krajině se na pozadí hor spokojeně pasou stáda skotu – ideální podmínky pro vyhlášené sýrárny. Jejich produkty přijdou vhod po  celodenním lyžování nebo turistice třeba ve  formě fondue – pomalého obřadu, při němž se kousky veky namáčejí na  dlouhých vidličkách do  třech druhů rozehřátého sýra a zapíjejí se francouzským vínem. Zdejší gastronomie vychází z  jednoduchých, ale vydatných jídel často založených na  bramborách, specialitou je tartiflette – brambory zapečené se sýrem Reblochon. Tommette de Savoie • poloměkký sýr • bal.: 450 g • cena za 450 g 159,90 183, 89* PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Reblochon de Savoie A. O. C. • zrající sýr • bal.: 450 g • cena za 450 g 90 159, Saint-Marcellin • měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 80 g • cena za 80 g 183,89* 55,90 64, 29* SAINT-MARCELLIN Malý sýr s bílou plísní, má průměr jen 7 centimetrů, výšku 2 centimetry a váží pouhých 80 gramů. Původně se vyráběl z kozího mléka a už v 15. století si našel cestu na francouzský královský dvůr. V 19. století, kdy zájem o něj prudce vzrostl, začali iserští sedláci k jeho výrobě používat směs kozího a kravského mléka. Dnes se sýr vyrábí pouze z kravského mléka. Po vysrážení a vykapání syrovátky se pokládá na slámové podložky, 10 dní vysouší při teplotě 15 až 20 °C a pak minimálně 10 dní zraje ve studených vlhkých sklepích. Během této doby získá jeho měkká kůra světle modrý nádech, který se při delším zrání mění na lehce načervenalý odstín. Hmota sýra přitom změkne natolik, že se sýr musí podávat se lžící. FÍKY ZAPEČENÉ SE SÝREM SAINT-MARCELLIN SUROVINY archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH • 8 fíků • 80 g Saint-Marcellin • třtinový cukr 18 cE1310_01-25.indd 18 • olivový olej • sůl k ečPředehřejte troubu na 200 °C. Fíky omyjte a podélně rozkrojte, vložte do zapékací mísy a pečte 5 minut. Po 5 minutách je vyndejte z trouby, na každou polovinu dejte kousek sýra Saint-Marcellin, posypte třtinovým cukrem, přelijte olivovým olejem a přidejte špetku soli. Zapékejte dalších 5 minut při teplotě 180 °C. Po upečení nechte chvilku vychladnout a podávejte. FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 4/10/13 1:51 PM