Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 2










     

Epikure - vína a sýry - strana 2

Vín a – F r a n c ie FRANCIE – KOLÉBKA VINAŘSTVÍ Vážení zákazníci, katalog francouzských vín a sýrů je velmi detailním průvodcem po vinařských regionech s množstvím aktuálních užitečných informací, které by Vám mohly pomoci v orientaci při nákupu vína. Je vždy příjemné mít dostatek informací o  produktu, který si kupujete, a  u  vína to platí dvojnásob. Překvapte své hosty v restauraci či vaše blízké konkrétními znalostmi o  víně ze země, která určuje vývoj a směr tohoto velmi atraktivního odvětví. KATEGORIE VÍN VIN DE TABLE (stolní víno) Jedná se o jednoduchá vína s minimálním obsahem alkoholu 8,5 %. Tato vína tvoří 18 % z roční produkce. IGP – INDICATION GÉOGRAPHIQUE PROTÉGÉE (Chráněné označení původu) 29 % z celkové produkce vína. Toto označení nese 141 apelací na 200 000 ha. AO VDQS (Appellation d´Origine Délimités de Qualite Supérieure) Podobné zatřídění jako A.O.C., jen s možností větších výnosů. Zatřídění podléhá posouzení komisí. 1 % z  celkové roční produkce – 40 vinic, 8000 ha. A. O. C. / A. O. P.  Toto označení je přísně vázáno na  danou oblast. Hlavními měřítky apelačních pravidel jsou: kvalita, tradice, půda, klima, odrůdy, minimální obsah alkoholu, omezení sklizně, řez révy, hustota osázení, originalita. O přísnou kontrolu se stará INAO – Národní úřad pro kontrolu původu (přes 400 samostatných úřadů). 52 % z celkové produkce v 470 apelacích na 490 000 ha. Nadstavbou systému A. O. C. jsou Cru Bourgeois, Cru, Premier Cru, Grand Cru. Tato označení nesou nejkvalitnější zástupci francouzských vinic a  vinařství. V  každé oblasti je označení vín trochu odlišné a  zabýváme se jimi konkrétně v popisovaných oblastech. Rozloha vinic ve  Francii je 882 000 ha, čímž se řadí na druhé místo za  Španělsko. Roční produkce vína činí 51 700 000 hl, toto číslo je řadí na první místo na světě. V exportu vína je Francie opět první na světě, a to se 15  085  000 hl. Spotřeba vína na obyvatele za rok je 57 l (v ČR je to necelých 20 l). Richard Süss Sommelier richard.suss@makro.cz Základním principem označování francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitějším identifikačním znakem odrůda vína, u francouzských vín je to region. Podrobný popis regionů Vás čeká na dalších stránkách katalogu. 16. mezinárodní veletrh pro gastronomii Zveme Vás na ochutnávku vín z katalogu do stánku MAKRO, hala SH stánek číslo 23. 24.–26. 4. 2013 EV SOUT 74 ĚŽE NÁZ UKÁZKA CHARAKTERISTIKY VÍN DLE HODNOCENÍ: EV SOUT 79 ĚŽE NÁZ bodů EV SOUT 84 ĚŽE NÁZ bodů EV SOUT bodů E 86 ĚŽ NÁZ bodů 70–74 bodů: velmi jednoduchá vína s menší technologickou vadou 75–79 bodů: vína jednodušší, pitelná s kratší dochutí či slabším aroma www.vinodestilaty.cz Novinkou letošního katalogu je hodnocení vybraných vín šéfredaktorem časopisu WINE & Degustation Michalem Šetkou. 80–84 bodů: jedná se o kvalitní vína, velmi příjemná, technologicky čistá s vlastním charakterem 85–90 bodů: vína velmi kvalitní, odrážející terroir (půdní složení, klima, poloha) a špičkovou práci vinaře 2 cE1310_01-25.indd 2 FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY Výstaviště Praha Holešovice – Česká republika • Denně pro odborníky 11 – 14, pro veřejnost 14 – 20 Exhibition Ground Prague – Czech Republic • Daily for professionals 11am – 2pm, for public 2pm – 8pm v Ročníky vín uvedené v tomto katalogu jsou jen ilustrační. 4/10/13 2:51 PM 9464_MA