Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 22










     

Epikure - vína a sýry - strana 22

Sý r y – Va l d e L o ir e & Po ito u - C h a r e n te s VAL DE LOIRE & POITOU-CHARENTES D louhé a široké údolí řeky Loiry v celkové délce 1000  km tvoří nejrozlehlejší francouzský vinařský region, který však nabízí i další gurmánská potěšení. Díky úrodné půdě se zdejším oblastem Anjou a Touraine říká zahrada Francie. Daří se tu třešním, bez nichž by nevznikl známý likér Guignolet. Hrušky Belle Angevine jsou zase ingrediencí mnoha dezertů. Chèvre Cendré • kozí sýr v popelu • bal.: 150 g • cena za 150 g V údolí Loiry se dříve těžil sopečný kámen tuf. Ten sloužil ke stavbě zdejších nádherných zámků a vytěžené štoly se dnes využívají k pěstování žampionů. Z regionu Touraine se exportují slavné uzeniny, vína a sýry. PELLAT AP I ON PELLAT AP I ON D’ORIGINE OTÉGÉE PR Kozí mléko je mnohem tučnější než kravské. Laktace po narození kůzlete trvá zhruba 9 měsíců. Při průměrném množství 4 litry za den lze nadojit 800 litrů za rok a z něj vyrobit zhruba 88 kilogramů sýra. 54* Selles-Sur-Cher A. O. C. D’ORIGINE OTÉGÉE PR Jižní oblast Poitou-Charentes s  přístavem La Rochelle proslavily ústřice a mušle. Ve městech Cognac a Jarnac se vyrábí světoznámý koňak. Na svěžích loukách se pase parthenaiský skot, na  méně úrodných pláních se prohánějí stáda koz. Kozí sýry ostatně proslavily obě oblasti a zdejší vinaři si chovem koz vždy přilepšovali. 50,90 58, Pouligny Saint-Pierre -Pierre A. O. C. • zrající kozí sýr s bílou plísní • bal.: 150 g • cena za 150 g • měkký zrající kozí sýr v popelu • bal.: 150 g • cena za 150 g 109,90 126, 39* 89,90 103, 39* PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Chabichou du Poitou A. O. C. • měkký kozí sýr • bal.: 150 g • cena za 150 g 114,90 132, 14* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH NOVINKA! Sélection Sainte Maure • kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 200 g • cena za 200 g POULIGNY SAINT-PIERRE Sýr ve tvaru pyramidy pochází ze střední Francie, přesněji z departmentu Indre, v němž leží i vesnice, po níž má sýr své jméno. První zmínka o něm pochází z 18. století, označení A. O. C. nese od roku 1972 – jde o první kozí sýr s apelací vůbec. Od té doby se může vyrábět jen na malém území, které zahrnuje 22 obcí. Nepasterované mléko koz nenáročných alpských plemen se nejprve vysráží a  přidá se do  něj syřidlo. Vzniklý tvaroh se tři dny suší v dobře větraném sklepě a pak minimálně 7 dní zraje. Ideální doba zrání je o něco delší – až pět týdnů. Správně vyzrálý sýr má tenkou kůru v barvě slonoviny s lehce namodralou plísní na povrchu. Vnitřní hmota je hladká, jasně bílá, nakyslá se sladkým podtónem. Pyramidě Pouligny Saint-Pierre se někdy přezdívá Eiffelova věž. 99,90 114, 89* 22 cE1310_01-25.indd 22 FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 4/10/13 12:54 PM