Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 28










     

Epikure - vína a sýry - strana 28

Vín a – C h a m p a g n e CHAMPAGNE Divoká vinná réva rostla na křídové půdě oblasti Champagne již mnoho desítek let před Kristem, ale historie šampaňského, jak ho známe dnes, začíná na sklonku 17. století. Za zakladatele a objevitele dnešní podoby Champagne je považován benediktinský mnich Dom Pérignon. Dvě hlavní města Champagne jsou Remeš1 a Epernay2 ležící 140 km od Paříže. Oblast Champagne se dělí na pět regionů: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Aube. Champagne rozlišujeme dle obsahu cukru, označením ročníkem a použitím odrůd. CHAMPAGNE rozloha 34 000 ha 1 2 V současnosti je v Champagne 5000 producentů vína a 14 000 vinohradníků. Apelační systém rozděluje Champagne následujícím způsobem: Grand Cru 17 obcí Premier Cru 44 obcí A. O. C. Champagne 245 obcí K výrobě Champagne se používají tři odrůdy: Chardonnay 28 % celkové plochy Pinot noir 39 % celkové plochy Pinot Meunier 33 % celkové plochy 28 cE1310_26-48.indd 28 Obsah cukru: Brut nature – obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr a nebyl použit dosážní likér. Extra brut – obsah cukru se pohybuje mezi 0–6 g na 1 litr. Brut – obsah cukru je nižší než 12 g na 1 litr. Extra dry – obsah cukru se pohybuje mezi 12–17 g na 1 litr. Sec – obsah cukru se pohybuje mezi 17–32 g na 1 litr. Demi sec – obsah cukru se pohybuje do 50 g na 1 litr. Doux – obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr. Dle odrůd: Blanc de Blancs – víno je vyrobeno pouze z odrůdy Chardonnay. Blanc de Noir – vyrábí se pouze z modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Rosé – může být vyrobeno pouze z modrých odrůd, ale může jít i o směs červeného a bílého vína. Dle označení ročníkem: Neročníková vína (sans millésime) – je základní produkt každého domu, tvoří 80 % celkové produkce. Ročníková vína (millésime nebo vintage) – tato vína se produkují pouze v  letech s  výbornými klimatickými podmínkami. Často vyzrávají ještě několik let v lahvi. Cuvée de Prestige – většinou jde o nejlepší víno, které vinařství vyrábí. Pochází pouze z vynikajících ročníků a nejlepších vinic. Může se vyrábět i neročníkové. FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 9.4.13 12:34