Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 29










     

Epikure - vína a sýry - strana 29

VÝROBA CHAMPAGNE (METHODE CHAMPENOISE) Sběr se provádí výhradně ručně, aby se hroznové bobule před lisováním nepoškodily. Šampaňské totiž z velké části pochází z  odrůd Pinot, hroznů, jejichž šťáva není zbarvená, ale jejichž slupka je modrá. Je proto nutné dbát, aby se šťáva před lisováním od slupky „neušpinila“. Šampaňské víno se vyrábí dvojí fermentací moštu, nejprve v kádích a pak v lahvích. Na závěr pak přijde pravidelné střásání kalů. Původcem tohoto postupu byl údajně benediktinský mnich, otec Pérignon. Pravděpodobnější se zdá, že vynalezl techniku směšování. Fermentace a pěnění v té době tudíž zůstávaly zcela nekontrolované. První fermentace je stejná jako u všech ostatních vín: Jedná se o alkoholickou fermentaci, po které občas následuje neúplné kvašení. Probíhá v kádích, vzácněji v dubových sudech (například Maisons Krug a Bollinger). Rok po sklizni se vína míchají na základě odrůd z různých půd a ročníků podle kritérií, která každý výrobce šampaňského tají. Víno však může pocházet i z jedné odrůdy nebo jediného roku a nebo jediné vinice. Toto víno se následně ukládá do  lahví s  tirážním likérem, který se skládá z kvasinek a cukru a umožňuje tvorbu bublinek. Tvorba bublinek představuje ve skutečnosti druhou fermentaci a je vlastně kvašením. Moët & Chandon BRUT IMPERIAL Taittinger BRUT RESERVE Charles Heidsieck BRUT RESERVE • Champagne A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Champagne A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • Champagne A. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 00 625, 25* 756, 00 829, 09* 1 003, 00 749, 29* 906, Druhou fermentací se v  každé lahvi vytváří sedlina, která se před expedicí raději odstraňuje. Lahve se proto před vyndáním ze sklepa na několik týdnů ukládají hrdlem dolů do speciálních regálů s kónickými otvory (pupitres) a každý den se přetřásají, obracejí o čtvrtinu otáčky a postupně zvedají do kolmější polohy, aby se sedlina odlepila a klesla směrem k hrdlu. Následuje etapa odkalení (dégorgement), která umožňuje vyloučení vytvořené sedliny pod tlakem. Aby se operace zjednodušila, hrdla lahví se zmrazí v solném roztoku a usazenina, která je přímo pod kloboučkem lahve, se „odstřelí“. Ztracený objem se v šampaňském nahradí expedičním likérem, který tvoří směs starého vína a cukru. Tato operace se nazývá dosage – dávkování, protože mimo jiné umožňuje určit, podle množství cukru přítomného v expedičním likéru, stupeň sladkosti šampaňského. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH JEN VÍNA VYROBENÁ V OBLASTI CHAMPAGNE SE MOHOU HONOSIT TÍMTO NÁZVEM, A I KDYŽ HODNĚ VINAŘŮ PO CELÉM SVĚTĚ POUŽÍVÁ STEJNÉ METODY VÝROBY, NIKDY SE NEBUDE JEDNAT O „ŠAMPAŇSKÉ“, ALE O ŠUMIVÉ VÍNO! 29 cE1310_26-48.indd 29 9.4.13 12:34