Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 3










     

Epikure - vína a sýry - strana 3

Zdravý jídelníček se neobejde bez mléčných produktů. Na vrcholu obliby pak stojí sýry, které jsou cenným zdrojem vápníku, bílkovin i vitaminů a vítanou lahůdkou. Se ctí obstojí v roli rychlého občerstvení nebo slavnostního pokrmu, používají se také jako ingredience do  mnoha oblíbených hlavních jídel. Jednou z  největších sýrových velmocí je Francie, která dovedla konzumaci sýrů na špičku gurmánských žebříčků, především díky jejich dokonalému snoubení s  křupavou bílou bagetou a  věhlasnými víny. Pokud byste každý den chtěli ochutnat jeden druh francouzského sýra, máte déle než rok o  zábavu a  chuťové potěšení postaráno. Z  téměř 400 produktů vyráběných ve  Francii nese více než desetina pečeť kvality A. O. C. (Appelation d´Origine Contrôlée = kontrolované označení původu), přičemž první známka byla udělena v  roce 1925 sýru Roquefort. Geografické podmínky v  zemi jsou ideální pro chov krav, koz a ovcí, z jejichž kvalitního mléka sýrové pochoutky vznikají. Každý francouzský region vás ohromí vlastními specialitami. FRANCOUZSKÉ A. O. P. PRODUKTY Ze všech denních jídel věnují Francouzi největší pozornost dlouhé několikachodové večeři, při níž se sejde celá rodina. Po předkrmu a hlavním jídle vždy následuje sýr a po něm teprve sladký dezert. Francouzský sýrový talíř musí obsahovat minimálně čtyři odlišné druhy sýrů od čerstvého přes tvrdý a plísňový po dobře uleželý měkký. Znalci začínají konzumací druhů s jemnější chutí a končí těmi nejaromatičtějšími. ZRÁNÍ JE VĚDA Než se sýr dostane na  pulty obchodů, věnují mu jeho výrobci spoustu práce a péče – někdy jsou to několikaměsíční „obřady“ za specifických podmínek. Za intenzitou chuti a vůně, správnou konzistencí, barvou i perfektním vzhledem stojí tradiční postupy a dokonalá péče. Základem úspěchu je kromě špičkových vstupních surovin i vhodný sklep. Musí mít stálou nízkou teplotu a vysokou vlhkost odpovídající druhu sýra. Camembert a jemu podobné měkké druhy syrů pokryté bílou plísní se neobejdou bez vlhkosti kolem 95 %, tvrdým stačí 80 % a nejméně náročné na vlhkost jsou sýry kozí, které se spokojí se 75 %. Ve sklepě při zrání mají sýry dokonalou péči. Výrobci je omývají slanou vodou, pivem, vínem nebo pálenkou, vybraným druhům je dokonce dopřána brandy Marc de Champagne. Jiné se místo omývání popráší speciálním popelem, některé se jen otírají utěrkou a obracejí. A. O. P. – oficiální značka kvality PELLAT AP I A. O. C. VERSUS A. O. P. D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Sý r y – F r a n c ie FRANCIE: SÝROVÁ VELMOC Brie de Meaux AOP P Chaource AOP Fromi Langres AOP g O Langres AOP C Camembert d b t de Normandie AOP Munster AOP Munster AOP u P Petit Livarot AOP Epoisses AOP Fromi i AOP Fromi OP omi m Pont l'Evêque AOP nt Mon Mont O AOP Mont d’Or A Selles-sur-Cher AOP er e Abondance AOP Fermier Fr Abo bondance AOP Fermier Fromi ce e m A. O. C. neboli Appelation d´Origine Contrôlée (chráněné označení původu) je francouzská ochranná známka původu. Tato známka je v  dnešní době nahrazována její evropskou verzí pod názvem A. O. P. neboli Appelation d´Origine Protégée. Význam obou známek je tedy totožný, francouzská verze však z  výrobků pomalu mizí a  na  její místo se dostává verze evropská. Důvodem je především transparentnost a jednota v označování výrobků s chráněným původem v rámci Evropské unie. Valençay AOP nçay Morbier AOP From Morbie Morbier AOP Fromi o b O omi S i t Maure Sainte M de Touraine AOP n Crottin de Chavignol AOP C Comté AOP Fromi té AOP F O i Chabichou du Poitou AOP B Beaufort AOP t P Beaufort AOP Fromi Ossau Iraty AOP Roquefort AOP d'Argental Fourme d'Ambert AOP Fromi Bleu d'Auvergne AOP d'Argental Reblochon Reblochon loc n l d Savoie AOP i AOP de S epikure dny / ochutnejte s námi Přijďte do svého velkoobchodu MAKRO ochutnat vybraná francouzská vína a sýry. Termín: pátek: sobota: 26. 4. 2013 od 12.00 do 20.00 hod. 27. 4. 2013 od 10.00 do 18.00 hod. cE1310_01-25.indd 3 9464_MAKRO_Epikure_ochutnavka_franc_vino_syry_podval_200x45.indd 1 4/9/13 11:56 AM 4.4.13 15:17