Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 42










     

Epikure - vína a sýry - strana 42

Sý r y – Au ve r g n e AUVERGNE Třetí nejvýše položená oblast Francie vděčí za svůj vzhled dávné sopečné činnosti – řada zdejších staveb byla vybudována z tmavých sopečných hornin. P PELLAT AP I • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g 67,90 78, 09* CANTAL JEUNE A. O. C. 33,90 38, 99* PELLAT AP I D’ORIGINE PELLAT AP I Le Petit Saint-Nectaire A. O. C. Fourme d´Ambert A. O. C. • měkky sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 600 g • cena za 600 g • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 2,2 kg • cena za 1 kg 169,90 195, OTÉGÉE PR archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Tento sýr pochází z Francouzského středohoří a  prodává se ve  třech velikostech a  třech stadiích zralosti: čerstvý (jeune), který má za  sebou 30 dní zrání, středně zralý (entre deux) ve  stáří dvou až šesti měsíců a  zralý (vieux), který zrál déle než šest měsíců. Vyrábí se výhradně z  mléka salerských krav a během výroby se dvakrát lisuje – vylisovaná sýřenina se totiž znovu rozbije, osolí a vylisuje do konečného tvaru. OTÉGÉE PR ON D’ORIGINE PELLAT AP I • polotvrdý sýr s příjemnou oříškovou chutí • bal.: 200 g • cena za 200 g Bleu d´Auvergne A. O. C. ON D’ORIGINE Cantal Jeune A. O. C. D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON NOVINKA! ON OTÉGÉE PR o vulkanické aktivitě v Auvergne zůstalo mnoho zdrojů minerální vody. Půda obsahuje hodně hořčíku a draslíku a její speciální složení dává charakteristickou chuť zdejší zelenině a luštěninám. Má samozřejmě vliv i na pastvu a následně na kvalitu mléka a z něj vyráběných sýrů. Ty patří k světově nejproslulejším – sýry Bleu d’Auvergne, Fourme de Cantal, Fourme d’Ambert, Fourme de Montbriso, Laguiolen a Saint-Nectaire nesou označení A. O. C. Sýrařský region začíná v Aveyronu v oblasti Causses, která si zaslouží samostatnou kapitolu, a pokračuje na sever přes Francouzské středohoří (Massif Central). Zdejší pastviny jsou díky rozmanitosti květeny rájem pro botaniky, kteří nevěří svým očím, že potravou pro nenáročný aubracký a salerský skot tu spolu s trávou jsou i hořce. Tučné mléko zdejších krav se zpracovává přímo u pastvin a zdejší sýry lze dlouho skladovat. 239,90 275, 39* 42 cE1310_26-48.indd 42 Cantal je jedním z nejstarších francouzských sýrů vůbec, zmiňuje se o něm již známý římský filozof a válečník Plinius Starší v 1. století. Apelaci si vysloužil už v roce 1956. 89* FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 11.4.13 13:11