Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 43










     

Epikure - vína a sýry - strana 43

PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Rocamadour A. O. C. • měkký sýr z čerstvého kozího mléka • bal.: 105 g • cena za 105 g 94,90 109, 14* Sý r y – C a u sse s CAUSSES C ausses se nachází na  jižním okraji Francouzského středohoří zvaného také Centrální masiv (Massif Central), což je rozlehlá vysočina a pohoří táhnoucí se západně od řeky Rhony přes střední a jižní Francii. Vznikla ve třetihorách v důsledku výrazné vulkanické činnosti. Oblast sdružuje čtyři vápencové plošiny, mezi nimiž v úzkých soutěskách protékají řeky. Jedinou možnou zemědělskou činností na  náhorních plošinách bylo pastevectví. Proslavený roquefort z  nepasterovaného ovčího mléka vznikl ve  vsi stejného jména. Z oblasti pocházejí i další sýrové speciality, například Blue des Causses, což je jemnější varianta roquefortu vyrobená z kravského mléka. Margalet Papillon • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 150 g • cena za 150 g 109,90 126, 39* PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Roquefort Vernières A. O. C. • polotvrdý sýr s vnitřní plísní • bal.: 600 g • cena za 600 g 298,90 343, 74* ROQUEFORT A. O. C. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Takzvaný král sýrů byl prvním francouzským sýrem, který si vysloužil označení A.  O.  C. – má ho už od  roku 1921. Vyrábí se na  jediném místě – v  oblasti vápencového pohoří Combalou, jež je ideálním místem pro chov ovcí z plemene Lacaune. Právě z jejich mléka tato proslulá pochoutka vzniká. Typického vzezření s modrou plísní uvnitř hmoty se dosahuje za pomoci jedinečné plísně Penicillium roqueforti, která pokrývá stěny vápencových jeskyní poblíž města Roquefort-sur-Soulzon. Vylisovaná kola se na  začátku procesu zrání propíchají jehlami, čímž vzniknou vzduchové chodbičky, v nichž se může plíseň nerušeně vyvíjet. To trvá nejméně měsíc. Pak se sýr zabalí do tenké fólie, přestěhuje se do hlubších a chladnějších částí jeskynního systému a již pomaleji zraje ještě alespoň tři měsíce. Některé vzácné druhy se nechávají ve sklepeních i déle než rok. Čím je starší, tím více se jeho barva mění z bílé na slonovinovou a modré žilky se přebarvují na zelenomodré. Válec Roquefortu má průměr 19 až 20 centimetrů a  výšku 10 centimetrů. Váží 2,5 až 3 kilogramy a obsah tuku v sušině je minimálně 52 %. 43 cE1310_26-48.indd 43 9.4.13 12:38