Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - vína a sýry

Platnost od 24.4. do 21.5.


Epikure - vína a sýry - strana 44










     

Epikure - vína a sýry - strana 44

Sý r y – No r m a n d ie NORMANDIE Normandie je významným pojmem v kulinářském i historickém světě. K regionu se vztahuje celá řada věhlasných postav francouzských dějin, například král Richard Lví srdce nebo Johanka z Arku, a pocházejí odsud mnohé významné pochutiny či ingredience tamější kuchyně. Jednou z nich je vyhlášená jablečná pálenka calvados, známá z románů E. M. Remarqua, jejíž jméno nezní španělsky náhodou. Dostala totiž jméno po španělské lodi El Calvador, která koncem 16. století ztroskotala u francouzských břehů. Gurmáni si nemohou vynachválit ani normandské sýry. Vévodí jim Camembert vyráběný z kravského mléka. Vznikl koncem 18. století v regionu Auge a byl nazván podle vsi, v níž se zrodil. Dnes si zde turisté mohou mimo jiné prohlédnout Camembert Museum. PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON NOVINKA! Président Camembert Camembert de Normandie A. O. C. Camembert Paysan Breton • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 250 g • cena za 250 g • měkký sýr z nepasterovaného mléka s bílou plísní na povrchu • bal.: 250 g • cena za 250 g • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 250 g • cena za 250 g 44,90 51, 103,90 119, 59,90 68, 64* 49* 89* CAMEMBERT PELLAT AP I archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON Coeur Neufchâtel A. O. C. • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 200 g • cena za 200 g 79,90 91, 89* 44 cE1310_26-48.indd 44 Pravý Camembert špičkové jakosti se vyrábí výhradně z nepasterovaného kravského mléka a jde o malý 250gramový bochníček. Během doby zrání (minimálně 21 a ideálně 30 až 35 dní) se na povrchu vytvoří typická peříčková plíseň – k jejímu vzniku si dnes sýrárny pomáhají přidáním penicilinových kultur. Pod sněhobílou kůrou se skrývá jasně žlutá hmota, která má pronikavou vůni a je velmi měkká až tekutá. Pokud je bílá, je sýr málo zralý, chybou jsou i červené skvrny na povrchu – v takovém případě zrál sýr příliš dlouho. Jeden z nejslavnějších francouzských sýrů existuje asi jen 200 let – jeho výrobu objevila Marie Harelová z vesnice Camembert v Normandii. Už koncem 19. století však patřil k nejčastěji napodobovaným sýrům ve Francii. Apelaci získal v roce 1983 a od té doby se smí vyrábět pouze v departmentech Calvados, Eure, Manche, Orne a Seine-Maritime. FRANCOUZSKÁ VÍNA A SÝRY 9.4.13 12:39