Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Ryby, maso, uzeniny

Platnost od 24.4. do 7.5.


Ryby, maso, uzeniny - strana 6










     

Ryby, maso, uzeniny - strana 6

Špekáčky Š pekáčky jsou na  území České republiky známy již více než 100 let. Tento výrobek se ve větší míře začal vyrábět v  období rozvoje uzenářského řemesla ve  druhé polovině 19. století a byl považován za vysoce kvalitní masný výrobek. V roce 1891 byla postavena na Zemské jubilejní výstavě v Praze kompletní strojní uzenářská dílna, kde byly špekáčky na místě uzeny a  ještě v  teplém stavu prodávány s  křenem a  slaným rohlíkem. Od té doby je možné datovat vznik špekáčků, typicky českého uzenářského výrobku. O  výjimečné kvalitě svědčí surovinová skladba, kdy 50 % spotřebované masné suroviny tvořilo hovězí zadní maso, 20 % kvalitní vepřový výřez bez kůže a  30 % na  kostičky nakrájený špek. Dílo bylo kořeněno česnekem, černým pepřem a  někdy i  trochou muškátového – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 54 %, HOVĚZÍ MIN. 26 % – POUZE PŘÍRODNÍ KOŘENÍ – BEZ POSILOVAČE CHUTI (E621 GLUTAMÁT SODNÝ) – VYROBENO DLE PŮVODNÍ NORMY ČSN 1977 Tradiční špekáčky 1977 bal.: cca 1 kg cena za 1 kg 6 cS1310_01-08.indd 6 79,90 91,89* ořechu. Samostatnou kapitolou bylo narážení a  vázání špekáčků lněnou nití. K docílení vynikající jakosti patřilo ještě dobré zauzení výrobku. Ještě po druhé světové válce byl základní surovinou pro výrobu špekáčků vedle špeku rozhodující podíl hovězího masa. Později, po zvýšení produkce prasat, byla surovinová skladba následující: 40 % hovězí maso přední, 30 % vepřové maso výrobní a 30 % špek. V té době došlo také ke změně koření přidáním sladké papriky. Po znárodnění pak bylo složení surovin včetně technologických postupů předmětem technicko-hospodářských norem (ČSN), které i nadále určovaly vysokou jakost tohoto tradičního českého výrobku. – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 16 %, HOVĚZÍ MIN. 34 % – VYROBENO DLE RECEPTURY ZAPSANÉ V REJSTŘÍKU ZARUČENÝCH TRADIČNÍCH SPECIALIT – NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) Č. 158/2011 Špekáčky výběrové ručně vázané Z. T. S. (zaručená tradiční specialita) bal.: cca 1 kg, cena za 1 kg 74,90 86,14* – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 45 %, HOVĚZÍ MIN. 7 % – VYROBENO V SOULADU S POŽADAVKY VYHLÁŠKY MZE 326/2001 SB. VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH ÚPRAV (VYHL. MZE 264/2003 SB., ZÁKON 169/2009 SB.) Špekáčky bal.: cca 1,8 kg cena za 1 kg Jak dodržet chladicí řetězec? Informace najdete na www.makro.cz v sekci KVALITA 54,90 63,14* www.makro.cz 10.4.13 17:01 Duš